Αναγνωστάκης: «Κοινωνικοί διαμεσολαβητές» να αντικαταστήσουν τα χημικά των ΜΑΤ

17/10/16 • 17:51 | UPD 17/10/16 • 17:51

Οι «κοινωνικοί διαμεσολαβητές» αντικαθιστούν τα… χημικά. Δεν είναι «υπεράνθρωποι» στα ΜΑΤ αλλά πρέπει να έχουν σαφείς οδηγίες και εντολές για να μην αυτενεργούν. Προτιμούμε να έχουμε 5-10 αστυνομικούς που θα κάνουν πεζή περιπολία και θα λειτουργούν προληπτικά, παρά να έχουμε μια στατική δύναμη, αφού «αν κάποιος θέλει να μου κάνει ζημιά, θα μου την κάνει».

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος των πλειστηριασμών, πρέπει να αποδεσμευτεί με κάποιο τρόπο. Κάποιοι τοπικοί άρχοντες προτιμούν να έχουν το κτίριο, την ταμπέλα, τη σημαία, αλλά να μην έχουν αστυνόμευση, εξαιτίας πολιτικών εσωτερικών ζητημάτων και αντιδρούν στην αναδιάρθρωση. Τέρμα οι «υποκλοπές», τα… καψουροτράγουδα και οι βρισιές στους ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ, καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του κωδικοποιημένου συστήματος επικοινωνίας Sepura.

Η προμήθεια 10.000 ψυχομετρικών τεστ συνέντευξης, σε συνδυασμό με την τηλεφωνική γραμμή ψυχικής υποστήριξης, θα συμβάλουν στον εντοπισμό ενστόλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να βοηθηθούν και να αποτραπούν κρούσματα αυτοκτονιών. Εξήντα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρη απαντήσεων του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε πως η απαγόρευση των προσλήψεων δεν άφησε περιθώριο κάλυψης της λειψανδρίας αλλά ανακατανομής του υφιστάμενου προσωπικού. «Υπάρχει νομός που η αντιστοιχία αστυνομικού-πολίτη είναι 1 προς 576 και υπάρχει νομός που είναι 1 προς 102 πολίτες» συμπλήρωσε. Στο μεταξύ ανέφερε την τοποθέτηση 312 πρώην δημοτικών αστυνομικών σε καθεστώς ειδικού φρουρού και την αποδέσμευση 284 από τους 700 αστυνομικούς που φρουρούσαν VIP. Ο κ. Αναγνωστάκης παραδέχθηκε ότι η αγορά 400 οχημάτων σε έναν στόλο 13.000 είναι μια «ένεση», δεν είναι αντιμετώπιση, αλλά δείχνει την πολιτική βούληση.

Σε άλλο σημείο προανήγγειλε πως από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αφαιρείται το προνόμιο του αστυνομικού να πηγαίνει στον τόπο επιλογής του μετά από 4 χρόνια υπηρεσίας εκεί, ενώ η στελέχωση θα γίνεται πλέον με αστυνομικούς που έχουν 8ετή εμπειρία σε μάχιμες υπηρεσίες. Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά αστυνομικά τμήματα ξεκινούν τη Δευτέρα με 31 δράσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση του «Ε.Τ.» της Κυριακής αν στον επικείμενο ανασχηματισμό τού προταθεί η συμμετοχή του σε κάποιο άλλο πόστο του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Αναγνωστάκης απάντησε: «Συνειδητά υπηρετώ μία προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Εάν λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια θεωρήσει το επιτελείο της κυβέρνησης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος, δεν θα αρνηθώ. Οποιο ρόλο μού αναθέσει, θα ανταποκριθώ».

Μετά τα τελευταία γεγονότα, ποιος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ;

Το δόγμα είναι περισσότερο πρόληψη, αποτροπή και λιγότερο καταστολή. Η ΥΑΤ στελεχώνεται από ανθρώπους όχι υπερανθρώπους. Το ζήτημα είναι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τη σωστή εκπαίδευση, να ξέρουν το καθηκοντολόγιό τους με ακρίβεια και να έχουν σαφείς εντολές και οδηγίες, να μην αφήνονται στο έλεος του Θεού να αυτενεργούν. Αυτές δόθηκαν. Αναζητούμε την ηπιότερη μορφή απώθησης ακόμη και από τα χημικά. Ενας τρόπος είναι ο αστυνομικός «κοινωνικός διαμεσολαβητής». Θα ξέρουν οι επικεφαλής των διαδηλώσεων ότι υπάρχουν 4-5 εκπαιδευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι θα είναι από την πλευρά της Αστυνομίας, θα υποδέχονται πιθανό αίτημα για συνάντηση με κάποιο στέλεχος αλλά περισσότερο θα κατοχυρώνουν τη διάθεση της Αστυνομίας για μη σύγκρουση. Αν πάμε σε βανδαλισμούς, πάμε σε καταστροφές για να κινδυνεύσουν ζωές, αυτό θα αξιολογηθεί επιχειρησιακά. Προφανώς, ο επικεφαλής μπορεί να αξιολογήσει την επικινδυνότητα και να πάρει απόφαση χρήσης.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.;

Το ενιαίο δόγμα είναι η ένταση στην εμφανή αστυνόμευση και η υποχώρηση των διοικητικών δομών. Προτιμούν λοιπόν κάποιοι τοπικοί άρχοντες, τοπικοί παράγοντες, να έχουν το κτίριο, την ταμπέλα, τη σημαία, αλλά να μην έχουν αστυνόμευση. Αντιλαμβάνομαι τις όποιες αντιδράσεις, ουσιαστικά επιχειρήματα όμως δεν υπάρχουν. Παράδειγμα, υπάρχει μία αντίδραση γιατί φεύγει από το τάδε χωριό και πηγαίνει στο άλλο κεφαλοχώρι. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει να κάνει με την αστυνόμευση αλλά έχει να κάνει με τη διαχείριση των πολιτικών εσωτερικών ζητημάτων που ανακύπτουν.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η προμήθεια του νέου συστήματος επικοινωνίας των αστυνομικών υπηρεσιών;

Ολοκληρώθηκε επιτέλους η εγκατάσταση των σταθμών βάσεων στο 100%, στον αριθμό που απαιτείται για να έχουμε τη ραδιοκάλυψη. Προχωρά αυτή τη στιγμή η επιτροπή την ποσοτική παραλαβή και θα ακολουθήσει η ποιοτική παραλαβή και η κοστολόγηση. Λειτουργεί πιλοτικά. Υπάρχει σκέψη επέκτασης. Μία ομάδα εργασίας εκτιμά τις ιδιαιτερότητες κυρίως των μεγαλουπόλεων. Δίναμε 8-10 εκατομμύρια ευρώ συντήρηση για τις επικοινωνίες μας και τώρα έχουμε πάει στο 1,5 ετησίως. Αυτή δε η ιστορία του Sepura για την Αττική έχει και ένα χρόνο δωρεάν συντήρηση. Σύντομα θα δοθεί για γενικευμένη χρήση, γιατί τώρα δεν έχουμε και την ασφάλεια που απαιτείται, μπορούν να ακούσουν κακοποιοί αλλά μπορούν να παρεμβάλλονται και άλλοι, να βάζουν καψουροτράγουδα ή να βρίζουν.

Τι ήταν αυτό που χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης του προσωπικού;

Ερέθισμα ήταν ημερίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικού, όπου μια μελέτη απέδειξε ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι το πλέον στρεσογόνο, σε συνδυασμό με δείκτες ως προς το κοινωνικό προφίλ και την αποδοχή που έχει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δεύτερο ήταν κάποια θλιβερά γεγονότα στην οικογένεια της Αστυνομίας με αυτοκτονίες. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να στήσουμε στο κεντρικό ιατρείο Αθηνών μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης, η οποία θα έχει τετραψήφιο αριθμό. Σήμερα που μιλάμε λειτουργεί δοκιμαστικά-πιλοτικά με έναν κανονικό αριθμό. Ηδη πάμε και στην προμήθεια 10.000 ψυχομετρικών τεστ συνέντευξης, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που μπορεί να αναφέρονται στην τηλεφωνική γραμμή ή από τον ίδιο το διοικητή, το συνάδελφο που εντοπίζει κάποιο πρόβλημα. Αν είμαστε μαζί στο ίδιο τμήμα και εγώ τα έχω πάρει στο κρανίο και με βλέπεις, λογικά για να με βοηθήσεις θα πεις, ρε φίλε, δεν τον ψάχνεις αυτόν λίγο γιατί τον βλέπω φορτισμένο… Εχει και μία δόση αλληλεγγύης, συναδελφικότητας, ανθρωπιάς, κάτι τέτοιο.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η δημιουργία ηλεκτρονικών αστυνομικών τμημάτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω Διαδικτύου;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δοκιμάζεται, είναι ήδη αναρτημένο. Για κάποιες ημέρες θα το λειτουργήσουμε άκρως πιλοτικά για να δούμε πιθανές αστοχίες, μήπως δεχθεί επιθέσεις χάκερ. Υπάρχει μία εταιρία, η οποία μαζί με τη Διεύθυνση Πληροφορικής κάνουν εικονικές επιθέσεις και σχεδιάζουν τη θωράκιση. Τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση του πολίτη με 31 δράσεις αρχικά.

Πρόσφατα αναφέρθηκε η αφαίρεση υπερπρονομίων από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Ποια είναι αυτά που θα αφαιρεθούν;

Αντιμετωπίζονται δύο στρεβλώσεις, οι οποίες είναι η ένταξη στην υπηρεσία για αξιοποίηση του προνομίου μετά από τέσσερα χρόνια τοποθέτησης στον τόπο επιλογής και συμφερόντων του αιτούντα. Δεν είναι κίνητρο η προσφορά να υπηρετήσεις εκεί, αλλά το προνόμιο να πας όπου θέλεις μέσω της υπηρεσίας σου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Και το δεύτερο που αντιμετωπίζεται είναι ότι η στελέχωση δεν θα γίνεται με ανθρώπους οι οποίοι στερούνται μιας στοιχειώδους εμπειρίας και δη μάχιμης εμπειρίας, είτε στην ασφάλεια είτε έξω. Αρα θα πρέπει να αποκτήσει μια τουλάχιστον 8ετή γνώση και εμπειρία και μετά να πάει στο Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής