Πενταπλό μέτωπο με την φωτιά σε Κόρινθο, Μάνη, Πευκί Εύβοιας, Φυλή Αττικής

11/07/19 • 10:02 | UPD 11/07/19 • 10:02

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΑΡΗΣ

Αττική, Νότια Εύβοια, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Επτάνησα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Κύθηρα είναι οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο για να προκληθεί πυρκαγιά,

Πέντε μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν μέχρι χθες το απόγευμα, μεταξύ λίγων ωρών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Μάχη με τις φλόγες μέχρι αργά το βράδυ έδιναν οι πυροσβέστες στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου, στα Κορογονιάνικα της Μάνης, στο Πευκί Εύβοιας, στη Φυλή Αττικής και στη Δίβρη Φθιώτιδας. Συνολικά μέσα σε 24 ώρες η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 73 φωτιές σε αστικό περιβάλλον και σε 55 σε δάση και αγρούς, ενώ βοήθησε 95 άτομα.

Μέσα στο δάσος ξέσπασε η φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ η αρχική δύναμη των 40 ανδρών και 20 οχημάτων ενισχύθηκε και συνολικά επιχειρούσαν 64 πυροσβέστες (50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 2 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Απομάκρυναν κατοίκους

Μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού Δίβρη έφτασαν οι φλόγες, με τους επικεφαλής της επιχείρησης να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο, ενισχύοντας συνεχώς τις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές των σπιτιών του βόρειου τμήματος του χωριού, ωστόσο γρήγορα η πυρκαγιά λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα έφυγε προς το βουνό. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για να μην καεί το χωριό, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος βοήθησαν δύο ελικόπτερα. Στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, και στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 5 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 11 οχήματα των δήμων, η Ελληνική Αστυνομία και το Δασαρχείο. Στη Δίβρη βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος μαζί με τον νέο περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα. Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας μαζί με τον ΓΕΠΑΔ Στερεάς ταξίαρχο Αστέριο Μαντζιώκα. Τη Δευτέρα είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στο Μακρυχώρι, αρκετά κοντά στη χθεσινή, ωστόσο γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Αντίστοιχα, χθες το απόγευμα ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση δίπλα στο γήπεδο του Θρασυβούλου στη Φυλή. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα από το μηχανοκίνητο τάγμα της Πυροσβεστικής, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και 1 ελικόπτερο. Στο ίδιο σημείο είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο. Από τις έξι χθες το απόγευμα, όμως, μαινόταν μεγάλη φωτιά στο Πευκί Εύβοιας. Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή ανάμεσα στο Πευκί και στο Γεράκι και επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το πέμπτο μεγάλο μέτωπο ξεκίνησε να κατακαίει σχεδόν μία ώρα αργότερα, και συγκεκριμένα από τις επτά και μετά, στα Κορογονιάνικα της Ανατολικής Μάνης. Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση, σε επικίνδυνο ωστόσο σημείο, και γι’ αυτό σήμανε αμέσως συναγερμός και επί τόπου επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ από αέρος μετείχαν στην πυρόσβεση 3 PZL και ένα ελικόπτερο.

Στο… κόκκινο

Αττική, Νότια Εύβοια, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Επτάνησα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Κύθηρα είναι οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο για να προκληθεί πυρκαγιά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, οι καταιγίδες που πλήττουν από χθες και σήμερα τη χώρα δημιουργούν πρόσθετο κίνδυνο από την πτώση των κεραυνών σε δάση και δασικές περιοχές.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap