Έβγαλαν στο… σφυρί αρχαίο χρυσό στεφάνι

10/10/16 • 19:37 | UPD 10/10/16 • 19:37

Πωλούσαν χρυσό στεφάνι, ανεκτίμητης αξίας, της Ελληνιστικής Περιόδου, για 1.000.000 ευρώ. Αναζητούσαν αγοραστές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η πληροφορία έφθασε αρχικά στα γραφεία του ιδιωτικού ερευνητή, Γιώργου Τσούκαλη, και στη συνέχεια στους αξιωματικούς του τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.

Αρχικά εντοπίστηκε τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας με τους δράστες, και αστυνομικός εμφανίστηκε ως «αγοραστής» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η τιμή κλείστηκε στα 750.000 ευρώ και το ραντεβού στην οδό Δωδώνης, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κλιμάκιο αστυνομικών έφθασε εκεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όταν πιστοποιήθηκε η κατοχή του αρχαίου αντικειμένου, επενέβησαν προβαίνοντας σε συλλήψεις. Σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή έγιναν τρεις συλλήψεις ατόμων, ηλικίας 90, 65 και 60 χρόνων, ενώ εκτός από το χρυσό στεφάνι της Ελληνιστικής Περιόδου βρέθηκαν και κάποιες εκκλησιαστικές εικόνες, οι οποίες εξετάζονται από αρχαιολόγους για να διαπιστωθεί αν εμπίπτουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό συνεργών και άλλων αρχαίων αντικειμένων. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap