Δεκάδες μετασεισμοί στα Ελληνοαλβανικά: Τι λέει ο Τσελέντης στο EleftherosTypos.gr

01/06/19 • 21:54 | UPD 01/06/19 • 21:55

Newsroom eleftherostypos.gr

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτου

Δεκάδες είναι οι μετασεισμικές δονήσεις, μετά τους τρεις ισχυρούς σεισμούς που ασημώθηκαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και συνεχίζονται μέχρι κι αυτήν την ώρα.

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν δεκάδες μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Το eleftherostypos.gr επικοινώνησε με τον Άκη Τσελέντη καθηγητή σεισμολογίας για το φαινόμενο αυτό.

Ο κ Τσελέντης ανέφερε μεταξύ άλλων πως « δεν με προβληματίζει αυτός ο σεισμός, είναι λογικό καθώς ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους είναι λογικό να έχει μια τέτοια μετασεισμική ακολουθία. Είναι μια περιοχή που συνήθως δίνει τέτοια γεγονότα.  Θα με ανησυχούσε ποιο πολύ αν γινόταν αυτό στην Δυτική Ελλάδα».

«Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης.

«Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σημείωσε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης – Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα «ισχυρό γεγονός» είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.

Copy link
Powered by Social Snap