Με το φόβο των μπαχαλάκηδων

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για νέες δυναμικές παρεμβάσεις αντιεξουσιαστών

23/05/19 • 08:24 | UPD 23/05/19 • 08:24

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που διενεργεί αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., αναμένεται να επιμερίσει τις ευθύνες για το φιάσκο της Βουλής, μετά τις εκλογές

Τηλεδιάσκεψη… φόβου, με εκτιμήσεις κλιμάκωσης επιθέσεων και άλλων ενεργειών την ημέρα των εκλογών, πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή όλων των γενικών αστυνομικών διευθυντών της χώρας, και την παρέμβαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη.

Η αστυνομική ανησυχία αφορά επιθέσεις και δυναμικές παρεμβάσεις αναρχικών ομάδων με αφορμή το αίτημα άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και ακροδεξιών ομάδων σε μεγάλες πόλεις και χωριά κυρίως της Βόρειας Ελλάδος για το μακεδονικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ζητήθηκε η πραγματική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών στην πράξη και όχι αυτά να μένουν στα χαρτιά, όπως έγινε στην περίπτωση της επίθεσης του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Σε αυτό το σχεδιασμό περιλαμβάνονται διπλές περιπολίες σε κομβικά και ύποπτα σημεία εκδήλωσης επιθέσεων και διπλές ζώνες ασφαλείας γύρω από δημόσιες και ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, πολιτικά γραφεία και εκλογικά κέντρα. Οι επισημάνσεις είναι οι ίδιες προς αξιωματικούς και αστυνομικό προσωπικό για τεταμένη προσοχή και εγρήγορση. Η κ. Γεροβασίλη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την αστυνομική απραξία στην περίπτωση της Βουλής, έκανε επισημάνσεις σε έντονο ύφος προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας επιτακτικά την εφαρμογή των οδηγιών και του σχεδιασμού, και κατέληξε: «Κρίνεται το κύρος σας ως αξιωματικοί και ως Σώμα».

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που διενεργεί αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., αναμένεται να επιμερίσει τις ευθύνες για το φιάσκο της Βουλής, μετά τις εκλογές. Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει ολιγωρία της φρουράς της Βουλής, των αξιωματικών που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αξιωματικών και αστυνομικών που βρίσκονταν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως καθημερινά στη Βουλή υπάρχει μία μόνιμη διμοιρία της ΥΜΕΤ και μία «μισή» στα σκαλιά από την πλευρά της Οθωνος, απ’ όπου ανέβηκαν τα μέλη του Ρουβίκωνα. Η «μισή» την κρίσιμη ώρα δεν βρισκόταν στη θέση της ως όφειλε, όπως διαπίστωσαν αξιωματικοί της ΓΑΔΑ. Ενας αστυνομικός της φρουράς της Βουλής ήταν αυτός που καταδίωξε τον 36χρονο, ο οποίος συνελήφθη αφού σκόνταψε όταν έτρεχε!

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι ένας 70χρονος κρατώντας μια ελληνική σημαία επιχείρησε να ανέβει τα σκαλιά από το ίδιο σημείο και συνελήφθη. Κατά τη μεταφορά του είπε στους αστυνομικούς: «Μόνο ο Ρουβίκωνας μπορεί να ανεβαίνει πάνω, εγώ που είμαι Ελληνας δεν μπορώ;».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε: «Η επίθεση στη Βουλή είναι επίθεση σε ό,τι συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα και το Κράτος Δικαίου. Αλλά είναι και προσπάθεια ηρωοποίησης κάποιου που καταδικάστηκε αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη για μια σειρά φόνους. Οι πράξεις αυτές έχουν καταδικαστεί πολιτικά από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.

Και θα περίμενε κανείς, και σήμερα, ότι θα αντιμετωπίζαμε σαν μια γροθιά την επίθεση εναντίον της Βουλής, δηλώνοντας τη γενική μας βούληση ότι η Δημοκρατία μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Αντ αυτού είδαμε για μία ακόμη φορά την εργαλειοποίηση του συμβάντος και την αντιμετώπισή του με όρους μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς».

Καταδρομική επίθεση στο γραφείο του πρύτανη

Καταδρομική επίθεση στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε χθες το πρωί ομάδα αγνώστων, κατηγορώντας τον πως συνεργάζεται με την Αστυνομία για τη δίωξη του παρεμπορίου στην περιοχή.
Ολα έγιναν στις 11:50 με τους δράστες να εισβάλλουν με βίαιο τρόπο στο γραφείο του πρύτανη, να τον βρίζουν και να τον απειλούν. Στη συνέχεια τα έκαναν «γυαλιά-καρφιά» και αποχώρησαν, αφού πρώτα έγραψαν συνθήματα στο εσωτερικό του κτιρίου.

«Ομάδα αγνώστων (περίπου 10 ατόμων), με κρυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, στις 11:50, στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού βεβήλωσαν το χώρο του γραφείου με αναγραφή συνθημάτων και ανάρτηση αφισών, απείλησαν και ύβρισαν τον πρύτανη κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με την Αστυνομία για τη δίωξη του παρεμπορίου στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

«Τέτοιες έκνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί τη δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου. Η παρατεταμένη ανοχή στην παρανομία που ενδημεί στην ευρύτερη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος περιοχή, μόνο δυσμενείς συνέπειες έχει στη λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», κατέληξε η ανακοίνωση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap