ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σήμερα η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για την άδεια Κουφοντίνα

21/05/19 • 08:09 | UPD 21/05/19 • 08:09

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Το σκεπτικό της εισαγγελέως, κατά πληροφορίες, αναφέρει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση Κουφοντίνα

Ώρα… μηδέν για την υπόθεση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που εν μέσω προεκλογικής περιόδου έχει εξελιχθεί σε θέμα (και) πολιτικής αντιπαράθεσης. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα ανέβει για τελευταία φορά στην έδρα, αφού επίκειται η συνταξιοδότησή της στις 30 Ιουνίου (τα δικαστήρια μόλις ανοίξουν ξανά μετά τις εκλογές θα λειτουργήσουν με θερινά τμήματα).

Στη συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κ. Δημητρίου θα προτείνει στους δικαστές να κάνουν δεκτό το αίτημα αναίρεσης που άσκησε με δική της πρωτοβουλία κατά του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου που απέρριπτε το αίτημα Κουφοντίνα να λάβει άδεια από τις φυλακές.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως, κατά πληροφορίες, αναφέρει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση Κουφοντίνα, ενώ στο αίτημα αναίρεσης που κατέθεσε, κατά τις ίδιες πηγές, περιελάμβανε τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (από το 1993 έως το 2011), αλλά και μία πρόσφατη δημοσίευση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, που όλες ανέφεραν πως ακόμη και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης.

Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος αναμένεται να εκδοθεί σύντομα για τα δεδομένα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που πάντως δεν εκδίδει αποφάσεις αυθημερόν. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε το αίτημα αναίρεσης το βράδυ της Παρασκευής έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ενώ και δικαστικοί λειτουργοί δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις διαδικασίες που επελέγησαν.

Από την άλλη, τη στήριξή της στο πρόσωπο της κ. Δημητρίου έχει εκφράσει με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, που ανέφερε πως «όσοι αποδίδουν σκοπιμότητα βλάπτουν το κύρος της Δικαιοσύνης» αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, που και αυτός τόνισε πως η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ενήργησε στα πλαίσια των καθηκόντων της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap