Καταγγελίες για «φωτογραφικό» διαγωνισμό όσον αφορά τη σίτιση των προσφύγων στα hot spot

23/09/16 • 20:48 | UPD 23/09/16 • 20:52

Καταγγελίες ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα 42 hotspot της χώρας είναι «φωτογραφικός» κάνουν παράγοντες και επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από τους όρους της προκήρυξης είναι… κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα συγκεκριμένων εταιρειών.

Στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τη Δευτέρα, θα κριθεί ποιες εταιρείες catering θα αναλάβουν την παρασκευή γευμάτων για τους μετανάστες το επόμενο 12μηνο σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις ανοικτές δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συνολικός προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών που φιλοξενούνται στα 42 hotspot είναι το ποσό των 84 εκατ.ευρώ.

Για να μπορεί να επιλεγεί μια εταιρεία να προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε ατομικές μερίδες, θα πρέπει να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ ετησίως ή αλλιώς περίπου 316.667 ευρώ το μήνα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κάθε υποψήφια εταιρεία υπερδιπλασιάστηκε. Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος η πρόβλεψη ήταν για μηνιαίο κύκλο εργασιών περίπου 136.000 ευρώ.

Επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα υποστηρίζουν ότι με αυτούς τους όρους καμία τοπική εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει το έργο της σίτισης των περίπου 1.000 προσφύγων στο hotspot της Κω ή των περίπου 600 που φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Λέρου. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ο διαγωνισμός μοιάζει να έχει «φτιαχτεί» με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτηθούν συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες catering οι οποίες διαθέτουν προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα γεύματα.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για προχειρότητα ή σκοπιμότητα απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι με ετήσιο κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ σαν όριο συμμετοχής εκ των πραγμάτων αποκλείονται από το διαγωνισμό οι τοπικές εταιρείες catering.

«Πώς είναι μέτρο σύγκρισης η εταιρεία να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ. ευρώ και αυτό να είναι δεσμευτικό για τον διαγωνισμό;» αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Λεριός επιχειρηματίας Θανάσης Σκορδάλης και προσθέτει: «Πού είναι η Νησιωτικότητα σε αυτή την περίπτωση, πού είναι η προσωπική σας δέσμευση για πριμοδότηση των ντόπιων που τηρούν τα νόμιμα έγγραφα, αλλά ζουν και πληρώνουν το μάρμαρο του προσφυγικού;».