Ψάχνουν για γυναίκα συνεργάτιδα της Ρούπα

16/09/16 • 16:32 | UPD 16/09/16 • 23:35

Την ταυτότητα της γυναίκας-μυστήριο, που φέρεται από την Αστυνομία να ήταν συνεργός της καταζητούμενης Πόλας Ρούπα, αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν αναλάβει και επίσημα πλέον τις έρευνες για τη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

Η γυναίκα αυτή είναι ο αστάθμητος παράγοντας στις έρευνες, καθώς οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν το παρελθόν της και τις σχέσεις της με την εγχώρια τρομοκρατία. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έρχονται για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με μία «άγνωστη» που συμμετέχει σε σοβαρές ενέργειες του αντάρτικου πόλης. Στο ίδιο αδιέξοδο βρέθηκαν τον Δεκέμβριο 2014 όταν διαπίστωσαν ότι στην επίθεση με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία στη λεωφόρο Κηφισίας συμμετείχε γυναίκα, όπως και τον Ιανουάριο 2013 όταν θηλυκό… άρωμα είχε τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού.

Και στα δύο περιστατικά την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» («ΟΛΑ»), που, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτελεί «μετεξέλιξη» του «Επαναστατικού Αγώνα», της οργάνωσης δηλαδή της οποίας ιδρυτής φέρεται να είναι ο Νίκος Μαζιώτης.

Η ΕΛ.ΑΣ., πέρα από την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, δεν έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει τη δράση άλλης ασύλληπτης γυναίκας που να σχετίζεται με την εγχώρια τρομοκρατία. Ετσι, εκτιμάται ότι είτε πρόκειται για κάποιο μέλος που στρατολογήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης για νέα πρόσωπα (που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες συλλήψεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία) είτε για κάποιο άτομο με εμπειρία, που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Από το οπτικό υλικό που πήρε η Αντιτρομοκρατική στα χέρια της από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της τράπεζας προκύπτει ότι η γυναίκα-μυστήριο φορούσε περούκα, είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια της ληστείας και έμοιαζε να έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ηταν το άτομο που άρπαξε μετρητά από το ΑΤΜ και τα ταμεία, το διάστημα που η συνεργός της (σύμφωνα με την Αστυνομία η Πόλα Ρούπα) περίμενε με ψυχραιμία να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο απειλώντας το διευθυντή του υποκαταστήματος.
Την ώρα της επίθεσης στην τράπεζα βρίσκονταν τέσσερις υπάλληλοι και τρεις πελάτες. Η γυναίκα που «φωτογραφίζεται» ως η Ρούπα φέρεται να είπε ότι η ληστεία γίνεται για «κοινωνικούς λόγους» και προέτρεψε τους παριστάμενους να κάνουν ησυχία και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η επίθεση, αφού, όπως πρόσθεσε, «δεν θα πειράξουμε κανέναν σας».

Με τον τρόπο αυτό έδωσε τα «διαπιστευτήριά» της, ενώ οι δύο συνεργοί της, ένας άνδρας και μία γυναίκα, δεν ήταν το ίδιο «εξωστρεφείς». Η Πόλα Ρούπα σε κείμενό της, που είχε δημοσιευτεί με αφορμή την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη που είχε οργανώσει η ίδια, είχε αναφέρει ότι «από εδώ και στο εξής αν χρειαστώ ξανά τη συνδρομή πολιτών και εφόσον το κρίνω αναγκαίο, θα γνωστοποιώ την ταυτότητά μου από την αρχή. Ας γνωρίζουν όλοι, δεδομένου ότι η αποστολή μου σε κάθε περίπτωση αφορά στην προώθηση του αγώνα για την ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος, ότι κάθε πιθανή άρνηση συνεργασίας και προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης θα αντιμετωπίζεται αναλόγως».

Η αναφορά αυτή είχε προκαλέσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί προχθές αν κάποιος από τους εφτά υπαλλήλους και πελάτες της τράπεζας στη Μαλεσίνα δεν ήταν συνεργάσιμος.
Μεγάλος «γρίφος» για την Αντιτρομοκρατική παραμένει ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι περίπου 180.000 ευρώ που αφαιρέθηκαν. Αν δηλαδή υπάρχουν σχέδια για νέα προσπάθεια απόδρασης κρατουμένων, αν θα οργανωθεί κάποια νέα τρομοκρατική επίθεση ή αν απλά χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους.

Στο μεταξύ, από τις έρευνες προέκυψε ότι το αυτοκίνητο Toyota Starlet που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή τους είχε κλαπεί στις 22 Μαΐου 2016 από το Μαρούσι, ενώ όταν το εντόπισαν οι αστυνομικοί είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πινακίδες του οχήματός τους ανήκαν σε αυτοκίνητο που είχε αποσυρθεί παλιότερα από τον ιδιοκτήτη του στον Θεολόγο Φθιώτιδας. Πρόκειται για μία περιοχή που προκαλεί για πολλοστή φορά το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής. Και αυτό γιατί όταν η Πόλα Ρούπα είχε νοικιάσει ελικόπτερο για την απόδραση του συντρόφου της είχε πει στο χειριστή του αεροσκάφους να κάνει στάση στον Θεολόγο για να παραλάβουν… οικογένεια με την οποία υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην Κύθνο. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν τότε ότι η «οικογένεια» ήταν συνεργοί της που θα τη βοηθούσαν στην εναέρια απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου