Breaking News

Έρευνα, μετά από έφοδο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, διενεργεί ο εισαγγελέας διαφθοράς Ιωάννης Σέβης.

Η Σταυρούλα Νικολοπούλου Στουρνάρα κατέχει εταιρεία η οποία ερευνάται διότι μαζί με άλλες φέρεται να έπαιρνε διαφημιστικές δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες ελέγχεται ήδη το ΔΣ του οργανισμού, ενώ η σύζυγος του Διοικητή δεν βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατηγορία.

Από το γραφείο της κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές.

Φέρεται να βρέθηκαν εκτός από έγγραφα και δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών που καταγράφουν τις συναλλαγές της εταιρείας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αιφνιδιαστική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Ράικου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

grafeio-stournara-1300

Εντύπωση πάντως προκαλεί το timing της έρευνας και μάλιστα σε σχέση με τις ενστάσεις που φέρεται να έχει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη νέα διοίκηση της Attica Bank. Μάλιστα, τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας σύμφωνα με πηγές κοντά στον διοικητή της ΤτΕ αρνήθηκαν να επιδείξουν τις ταυτότητες τους ενώ αρνήθηκαν να πουν και τα όνόματά τους όταν ζητήθηκε από την κ. Στουρνάρα.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Αντιθέτως, κάποιοι θα πρέπει να φοβούνται για όσα θα ακολουθήσουν» τόνιζαν με νόημα πηγές κοντά στον διοικητή.

Σημειώνεται ότι σήμερα είχε οριστεί η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ για τις προτάσεις μετόχων και κυβέρνησης για τη νέα διοίκηση στην Τρ. Αττικής και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει την άποψη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες επιλογές. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η στάση της ΤτΕ για το δίδυμο Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη (πρόεδρος και CEO στην Τρ. Αττικής) είναι αρνητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το capital.gr αυτή είναι η δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

zeygos-stournara-1300

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τότε από την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε αφενός πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο “Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο”, στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONSΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς προέκυψε ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

grafeia-eisaggeleas-ereuna-stournara-1300

Επιπλέον προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention andControl: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: “Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap