ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ Η «ΙΕΡΗ ΜΑΧΗ»

Σήμερα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας για το προσύμφωνο Τσίπρα-Ιερώνυμου

16/11/18 • 08:18 | UPD 16/11/18 • 10:05

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Ωρα μηδέν» για την Ιεραρχία που συνεδριάζει από νωρίς σήμερα το πρωί στη Μονή Πετράκη μέσα σε μια ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα για να αποφασίσει αν θα «ανάψει» τελικά ή όχι το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει και στην πράξη το «προσύμφωνο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο

«Ωρα μηδέν» για την Ιεραρχία που συνεδριάζει από νωρίς σήμερα το πρωί στη Μονή Πετράκη μέσα σε μια ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα για να αποφασίσει αν θα «ανάψει» τελικά ή όχι το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει και στην πράξη το «προσύμφωνο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο για τη μισθοδοσία των ιερέων και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -όπου χθες είχε και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, κ. Ιγνάτιο – Εφραίμ Β’- αλλά και η «πτέρυγα» στην Ιεραρχία με τους θερμούς υποστηρικτές του αναμένεται να δώσουν «μάχη» για να πείσουν τους μητροπολίτες που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι για τα οφέλη της συμφωνίας.

Μάλιστα, στη σκιά των έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των ιερέων (σ.σ. προειδοποιούν με «πρωτόγνωρες» κινητοποιήσεις σε περίπτωση που «περάσει» η συμφωνία) αλλά και της δυσαρέσκειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο προέκυψε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα, ο κ. Ιερώνυμος θα προσπαθήσει, πρώτα από όλα, να χαμηλώσει τους τόνους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ενότητας και «νηφαλιότητας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έως και χθες το απόγευμα δεν είχε καταλήξει στο τελικό περιεχόμενο της εισήγησής του, αφού θα ενημερώσει λεπτομερώς τους μητροπολίτες για τα δεκαπέντε σημεία του προσυμφώνου, στη συνέχεια θα παρουσιάσει αναλυτικούς πίνακες με την περιουσία που απαλλοτριώθηκε έως το 1939.

Βαρύτητα, όπως είναι φυσικό, μετά και τις «εκρηκτικές» αντιδράσεις των κληρικών, θα δώσει στο σημείο που προβλέπει την απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οσον αφορά στο Φανάρι το οποίο διαφωνεί, όπως και η Εκκλησία της Κρήτης η οποία και με ανακοινωθέν της εξέφρασε τις ενστάσεις της θεωρείται -λένε πηγές- ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα «απαντήσει» λέγοντας ότι το προσύμφωνο δεν τους «αγγίζει».

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην τεθεί σε ψηφοφορία ώστε να αποφευχθεί και ο κίνδυνος πρόκλησης διχασμού στο σώμα της Ιεραρχίας.

Ετσι, δεν αποκλείεται ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας να προτείνει τη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής η οποία και θα αναλάβει να διαπραγματευτεί τη συμφωνία και τα «αγκάθια» αυτής με την κυβέρνηση. Παράλληλα, ένα άλλο σενάριο, αν και εκτιμάται από κάποιους απίθανο, είναι η «πρόθεση συμφωνίας» να τεθεί στο αρχείο, εάν, βέβαια, η πλειοψηφία των μητροπολιτών αποφασίσει να την απορρίψει.
Σε κάθε περίπτωση, από το σημερινό αποτέλεσμα θα φανεί εάν ο Αρχιεπίσκοπος εξακολουθεί να «ελέγχει» την Ιεραρχία ή μετά τους τελευταίους χειρισμούς του έχει ισχυροποιηθεί η «αντιπολίτευση».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap