Για ποιους προτάθηκε ενοχή

Η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των υποβρυχίων

07/11/18 • 19:30 | UPD 07/11/18 • 19:30

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ενοχή πολλών εκ των βασικών κατηγορουμένων  για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη για τα αδικήματα - κατά περίπτωση- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Την ενοχή πολλών εκ των βασικών κατηγορουμένων  για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη για τα αδικήματα – κατά περίπτωση- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως είπε , από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Αντιθέτως πρότεινε να απαλλαγεί από την κατηγορία του ξεπλύματος ο Ιωάννης Μπέλτσιος,διότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, που αφορά μίζες οι οποίες προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Συγκεκριμένα:

Για τον επιχειρηματία, Αλέξανδρο Αβατάγγελο ζήτησε να κριθεί ένοχος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως τόνισε , από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Για τον Μιχάλη Ματαντό η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Για τον φερόμενο ως «ταμία» του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον κατηγορούμενο Γιάννη Μπέλτσιο η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας για «μίζες» που όπως ανέφερε στην αγόρευση της κατέληξαν στον πρώην υπουργό αλλά να απαλλαγεί από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός καθώς και ο συνεργάτης του, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Αναγνωρίζοντας τους συνεισφορά στην διαλεύκανση της υπόθεσης, η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή των Αντώνη Κάντα και του Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει: Πρότερος βίος και παροχή στοιχείων για Κάντα και ειλικρινής μετάνοια για τον Ευσταθίου.

Παράλληλα, ζήτησε και την ενοχή του δικηγόρου, Σπύρου Μεταξά.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία. Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή των Σπύρου Τραυλού, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.