ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ 2,8 ΕΚΑΤ. ΕΛΒΕΤΙΚΑ

Ο Γιάννος με πρώτο πιάτο φασολάδα στα κελιά της 17Ν

25/10/18 • 08:07 | UPD 25/10/18 • 08:48

Αντωνία Ξυνού

Με τις χειροπέδες επιμελώς κρυμμένες κάτω από το σακάκι του και δίχως ακόμη να έχει πλήρως συνειδητοποιήσει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγήθηκε στο Μεταγωγών

Με τις χειροπέδες επιμελώς κρυμμένες κάτω από το σακάκι του και δίχως ακόμη να έχει πλήρως συνειδητοποιήσει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγήθηκε στο Μεταγωγών, και από εκεί -χθες το μεσημέρι- στις πρώην γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, γνωστές πλέον ως «θέση 2». Μόνος στα υπόγεια κελιά της 17Ν, στον πρώην υπουργό σέρβιραν ως πρώτο γεύμα φασολάδα.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, φαίνεται πως δεν έδωσαν πειστικές εξηγήσεις γύρω από τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, τα οποία θεωρούνται το αντάλλαγμα για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι δυο τους ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα αυτά ήταν αποτέλεσμα επενδύσεων, κατηγορώντας τους «διώκτες» του Γιάννου Παπαντωνίου για «δήθεν στοιχεία», δεν προσκόμισαν επαρκή έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των υπό διερεύνηση χρημάτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην υπουργός «στόχευσε» σε βάρος του τρίτου κατηγορούμενου στην υπόθεση, επιρρίπτοντάς του ευθύνες. Πρόκειται για τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Μπαρδή, ο οποίος φέρεται πως παρείχε «κάλυψη» στον Γιάννο Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων. Ο ίδιος έχει ήδη βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα την περασμένη εβδομάδα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ. Η απολογία του φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο των εξελίξεων για το ζεύγος Παπαντωνίου, αφού μεταξύ άλλων παραδέχθηκε κατά πληροφορίες ότι «μέσα σε δύο χρόνια 2002-2003 έλαβε τμηματικά από τον Γ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά φέρεται ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Στη συνέχεια σε μικρά ποσά γίνονταν οι καταθέσεις σε τράπεζα των βορείων προαστίων και εν συνεχεία τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία και κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου».

Το πρώτο γεύμα

Η μεταγωγή του ζεύγους ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, με τους ίδιους να προσπαθούν να αποφύγουν τα τηλεοπτικά συνεργεία μέσα από το βαν της αστυνομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα βρίσκεται μόνος του στα αποκαλούμενα «υπόγεια κελιά της 17Ν», αφού εκεί κρατούνταν για χρόνια καταδικασθέντες της οργάνωσης. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υπουργός θα προαυλίζεται μόνος του, αφού ο τελευταίος κρατούμενος ήταν ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης, που κι αυτός έχει μεταφερθεί σε άλλο κελί. Από την πλευρά της, η Σταυρούλα Κουράκου τοποθετήθηκε στο τμήμα Γυναικών, όπου θα μοιραστεί το κελί με συγκρατούμενες. Από τις πρώτες κινήσεις του ζεύγους μέσα στις φυλακές ήταν το μεσημεριανό γεύμα. Το μενού που είχε προγραμματιστεί για χθες ήταν φασολάδα, ενώ αντίστοιχα το βράδυ επρόκειτο να σερβιριστούν πένες με τυρί.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου