ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ

Ρουβίκωνας κατά επενδύσεων: Έκαναν γυαλιά-καρφιά την πρεσβεία του Καναδά

22/10/18 • 08:28 | UPD 22/10/18 • 08:28

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Με βαριοπούλες και μπογιές, για έτι μία φορά ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες, λίγο μετά τις έξι το πρωί, τα μέλη του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Καναδά στο Χαλάνδρι.

Με βαριοπούλες και μπογιές, για έτι μία φορά ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες, λίγο μετά τις έξι το πρωί, τα μέλη του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Καναδά στο Χαλάνδρι.

Οι αντιεξουσιαστές έφτασαν στο σημείο χωρίς να τους εμποδίσει κανείς και έφυγαν από αυτό χωρίς να συλληφθούν, σπάζοντας την μπροστινή τζαμαρία του κτιρίου. Εκείνη τη στιγμή εντός αυτού βρισκόταν ένα υπάλληλος εταιρίας ιδιωτικής φύλαξης, ο οποίος φοβήθηκε, δεν αντέδρασε και κάλεσε άμεσα την ΕΛ.ΑΣ.

Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν δύο βαριοπούλες, τις οποίες άφησαν στο σημείο οι κουκουλοφόροι. Στη συνέχεια τις απέστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν αποτυπώματα και να ταυτοποιήσουν κάποιον από τους κουκουλοφόρους.

Η ανακοίνωση

Λίγες ώρες μετά την επίθεση οι αντιεξουσιαστές έκαναν ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου λέγοντας πως έκαναν τη συγκεκριμένη καταδρομική επίθεση αντιδρώντας στη στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στην εταιρία El Dorado Gold, που είχε δραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη χρυσού στη χώρα μας.

«Πολλές από τις εξορυκτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως έχουν την έδρα στον Καναδά και τρεις από αυτές ενεπλάκησαν στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Οι καναδικές πρεσβείες ανά τον κόσμο συστηματικά υπερασπίζονται τις καναδικές εξορυκτικές σε σημείο που να εκβιάζουν κυβερνήσεις να δεχτούν την εξόρυξη απειλώντας με διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Τα παραδείγματα είναι πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουβίκωνας σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Από την Τσιάπας στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, που οι πρεσβείες στήριξαν εταιρίες που είχαν στο βιογραφικό τους δολοφονίες ακτιβιστών, μέχρι την Ονδούρα, όπου εκβιαστικά η καναδική πρεσβεία πίεζε την κυβέρνηση για την ψήφιση νομοσχεδίου ευνοϊκού για τις εξορυκτικές, παρά την αντίθετη κοινή γνώμη, το οποίο και ψηφίστηκε. Στην ίδια τακτική με τους ομοίους του, ο Καναδός πρέσβης στην Ελλάδα, Robert Peck, συναντήθηκε με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για να πιέσει για την εφαρμογή του νέου επενδυτικού σχεδίου της El Dorado στη Θράκη λέγοντας μάλιστα ότι η καναδική κυβέρνηση εγγυάται για την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρίας».

Αντιδράσεις

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κτίριο της πρεσβείας του Καναδά και που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις άριστες σχέσεις της χώρας μας με τον Καναδά, αλλά ούτε τους δεσμούς διαχρονικής φιλίας μεταξύ των λαών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε για το συμβάν την ακόλουθη δήλωση: «Οι »συλλογικότητες» του περιθωρίου εξακολουθούν αμέριμνες να χτυπούν ξένες πρεσβείες, εξευτελίζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και αμαυρώνοντας διεθνώς την εικόνα του ελληνικού κράτους».

«Οι κουκουλοφόροι και οι κρανιοφόροι συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους, χτυπώντας ξένες πρεσβείες και δημόσια κτίρια. Σειρά σήμερα είχε η πρεσβεία του Καναδά. Η Ελλάδα εμφανίζεται διεθνώς ως ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο στις ορέξεις διαφόρων μπαχαλάκηδων. Αν στην κυβέρνηση δεν ξέρουν πού θα τους βρουν ας περάσουν, τις ώρες που δέχονται το κοινό φυσικά, από τα γραφεία τους στη Φιλοσοφική», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ενώ την επίθεση καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι μηδενική. Το μόνο που απομένει είναι να ανοίξει στέκι και στο Μέγαρο Μαξίμου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου