30/08/16 • 15:07 | UPD 30/08/16 • 15:10

#Tags:

«Πόκερ» για τις 4 άδειες: 8 «μνηστήρες» και πολλά εκατομμύρια

Τέσσερις ώρες συμπλήρωσε ήδη η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και μέχρι στιγμής εξελίσσονται όλα ομαλά.

Η εξέλιξη της διαδικασίας είναι αργή, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές, ενώ κατά την έναρξή της υπήρξαν και πάλι ενστάσεις και παράπονα για τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και της πενταμελούς επιτροπής που εποπτεύει τον διαγωνισμό, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια εκτιμάται οτι θα ολοκληρωθεί γύρω στις πέντε το απόγευμα, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την υποβολή έγγραφων και σφραγισμένων προσφορών από τους δύο υποψηφίους που θα επικρατήσουν στην πρώτη φάση.

Βάσει των σεναρίων εξάλλου, που μελετούσαν χθες ολόκληρη την νύχτα τα επιτελεία των εταιρειών, θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται υποψήφιοι από την πρώτη φάση, όταν το τίμημα αρχίσει να προσεγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, η διαδικασία θα επιταχυνθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την πρώτη τηλεοπτική άδεια, θα ακολουθήσει ένα τουλάχιστον τρίωρο διάλειμμα για την ανάπαυση όλων των εμπλεκομένων κι εκτιμάται οτι η δημοπρασία για την δεύτερη άδεια θα ξεκινήσει απόψε το βράδυ.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).

Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1)

kuriakou-1000

Βαγγέλης Μαρινάκης (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ)

marinakis-1000

Πάνος Κυριακόπουλος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ)

kuriakopoulos-1000

Δημήτρης Φουρλεμάδης (ALPHA)

fourlemadios-1000

Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ)

kimpourooopoulos-1000

Κάρολος Αλκαλάι (STAR)

alkalai-1000

Ιβάν Σαββίδης (DIMERA)

ivan-savvidis-1000

Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ)

kalograitsas-1000

Τα επιτελεία και των οκτώ εταιρειών υπολογίζουν ότι η διαδικασία κατακύρωσης και των τεσσάρων αδειών θα απαιτήσουν ένα χρονικό διάστημα περίπου 48 ωρών, που μπορεί να είναι λιγότερες αν υπάρξουν πρόωρες αποχωρήσεις από την μάχη διεκδίκησης. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για την πορεία της διαδικασίας, καθώς ακόμη και ο υποψήφιος που θα κερδίσει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένος να παραμείνει απομονωμένος στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιό του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών.

Η διαρρύθμιση του κτηρίου της ΓΓΕ

ktirio-diamorfosi-1000

Σε κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το protothema.gr ,θα υπάρχει ένας υπολογιστής που θα είναι συνδεδεμένος στο ειδικό κλειστό λογισμικό, αλλά όχι και στο διαδίκτυο, ένας εκτυπωτής και μια κάλπη, όπου θα τοποθετούνται οι ηλεκτρονικές προσφορές μετά από εκτύπωση και μονογραφή τους. Από την ώρα που θα μπει στο δωμάτιο ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με κανέναν εντός ή εκτός του κτιρίου, ενώ και στην τουαλέτα θα πηγαίνει συνοδεία αστυνομικού.

Έτσι είναι οι ειδικοί θάλαμοι στους οποίους θα βρίσκονται οι υποψήφιοι

thallamoi-1000

Η διαδικασία 

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα τρία εκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές θα αυξάνονται αρχικώς κατά 500.000 ευρώ, με δικαίωμα δέκα λεπτών για τον κάθε υποψήφιο για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την κάθε προσφορά, ή αν θα εγκαταλείψει την πλειοδοσία.

Την προσφορά θα καθορίζει κάθε φορά ο συντονιστής της δημοπρασίας και οι οκτώ υποψήφιοι θα δηλώνουν μέσω του υπολογιστή, αν την αποδέχονται ή όχι. Αφού εγκαταλείψουν την πλειοδοσία οι έξι από τους οκτώ υποψηφίους, οι δύο που θα παραμένουν στην κούρσα διεκδίκησης της άδειας, θα κληθούν να καταθέσουν εγγράφως, σφραγισμένες προσφορές με τίμημα υψηλότερο από αυτό στο οποίο διακόπηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Εφόσον αναδειχθεί ο νικητής του πρώτου γύρου, η διαδικασία θα διακοπεί για τρεις ή τέσσερις ώρες για ανάπαυση των εμπλεκομένων και θα ξαναρχίσει και πάλι από την αρχή για την κατακύρωση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας. Με μια σημαντική διαφορά όμως:

Ο χαμένος του πρώτου γύρου, δεν θα μπορεί στο εξής να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αν δεν προσφέρει τουλάχιστον το ποσό που πρόσφερε στον πρώτο γύρο, έστω κι αν στον δεύτερο γύρο, οι προσφορές σταματήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα!

Εκτιμάται οτι κάθε γύρος θα διαρκέσει περίπου δέκα ώρες. Με ενδιάμεσα διαλείμματα για ανάπαυση, υπολογίζεται οτι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρά την προσπάθεια που θα καταβληθεί για να συντμηθούν οι διαδικασίες και οι χρονικές προθεσμίες.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν οτι η πρώτη άδεια θα συγκεντρώσει πιθανότατα το υψηλότερο τίμημα που μπορεί να φθάσει από είκοσι έως και σαράντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν νεκρή την διαφημιστική αγορά, υπολογίζεται στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή όμως τα κριτήρια καθορισμού της προσφοράς, δεν είναι μόνο οικονομικά, εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες, οτι το τελικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας.

Μάλιστα κάθε εταιρεία ξεχωριστά έχει καταστρώσει την δική της στρατηγική,με εναλλακτικά σενάρια δράσης, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας. Ορισμένες από αυτές δηλώνουν ήδη οτι δεν σκοπεύουν να προσφέρουν τίμημα που να υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το εννοούν, ή αν το λένε για να “θολώσουν τα νερά” και να παραπλανήσουν τους αντιπάλους τους.

Τα ευτράπελα της διαδικασίας

Από ένα απρόοπτο σημαδεύτηκε η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών καθώς λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στον περιβάλλοντα χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκε ένα ασθενοφόρο προκειμένου να πάρει ένα από τα μέλη της επιτροπής.

Πρόκειται για το μέλος της επιτροπής το οποίο νωρίτερα είχε μεταβεί στο κτήριο της ΓΓΕ με τον ίδιο τρόπο καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο αλλά δεν μπορούσε να απέχει της διαδικασίας.

Ωστόσο μετά την αποχώρησή του είναι άγνωστο αν υπάρχει αντικαταστάτης προκειμένου η δημοπρασία να συνεχιστεί ή αν η διαδικασία έχει διακοπεί λόγω αδυναμίας του συγκεκριμένου μέλους της επιτροπής.

asthen2-1000

asthen-1000

 

Η επόμενη μέρα 

Μολονότι τα επόμενα 24ωρα η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην εξέλιξη της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο, η διαδικασία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης αποτελεί μόνο την αρχή.

Σύμφωνα με την Αυγή τα επόμενα βήματα όπως προβλέπονται απο το νόμο Παππά και την προκήρυξη είναι τα εξής:

– Μετά την ανακοίνωση των υπερθεματιστών γιατι τις τέσσερις άδειες και σε προθεσμία πέντε ημερών πραγματοποιείται έλεγχος πόθεν έσχες των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.

– Όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός εξαμήνου και το τελευταίο 1/3 στη συνέχεια, εντός 12μηνου. Εντός 15 ημερών κατακυρώνονται οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας.

– Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου

– Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών

– Εντός του 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά θα ξεκινήσει η προκήρυξη του κύκλου των περιφερειακών αδειών.

 

 

Δημοφιλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.