Ολοι τους ζήτησαν αναβολή

Η ώρα των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι πήρε… προθεσμία

17/10/18 • 08:27 | UPD 17/10/18 • 08:27

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Το εισαγγελικό κατώφλι πέρασαν (οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους) συνολικά 21 άτομα που έχουν κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων.

Το εισαγγελικό κατώφλι πέρασαν (οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους) συνολικά 21 άτομα που έχουν κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων.

Από νωρίς χθες το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, εμπλεκόμενοι και πληρεξούσιοι δικηγόροι τους βρέθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, καθώς είχαν κληθεί για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις αναφορικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση για την πυρκαγιά στο Μάτι. Ολοι τους ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να λάβουν γνώση της ογκωδέστατης δικογραφίας πριν δώσουν εξηγήσεις.

Ανάμεσά τους η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που πήρε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου και, όπως προκύπτει από προηγούμενες ανακοινώσεις της, αναμένεται να υποστηρίξει πως το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν αρμόδιο για το σχεδιασμό, συντονισμό και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, θα καταθέσει την προηγουμένη μέρα από τη Ρ. Δούρου, στις 7 Νοεμβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα εξηγήσεις θα δώσει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος προήχθη μετά την αποχώρηση του προκατόχου του και επίσης υπόπτου, Σωτ. Τερζούδη, στον απόηχο των πολιτικών ευθυνών για τα αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς.

Αρκετά ήταν τα πρόσωπα που επέλεξαν να προσέλθουν στην Εισαγγελία αυτοπροσώπως, αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο, κυρίως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κ. Τσουβάλας, αλλά και ο δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας, Ευάγγ. Μπουρνούς, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του Θρ. Κονταξή. «Αισθανόμαστε ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη Δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», δήλωσε κατά την έξοδό του ο δήμαρχος. Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Ηλία Ψινάκη, Αλέξ. Λυκουρέζος, υποστήριξε πως «είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα την αξιολογήσουμε. Καμία θέση δεν διατυπώνεται αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας».

Προθεσμία έλαβε και ο άνδρας κάτοικος στο Νταού Πεντέλης, από το χέρι του οποίου ξεκίνησε η φωτιά που στη συνέχεια με τη βοήθεια του ανέμου πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με πορίσματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο ηλικιωμένος επιχείρησε να κάψει ξερά χόρτα την 23η Ιουλίου παρά την ενημέρωση που υπήρχε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές για τέτοιου είδους εργασίες.

Η χθεσινή «παρέλαση» υπόπτων ήταν, πάντως, η αρχή μιας διαδικασίας η οποία προβλέπεται να διαρκέσει αρκετό καιρό έως και μήνες. Οι εμπλεκόμενοι δεν αποκλείεται να ζητήσουν και νέα προθεσμία τον Νοέμβριο, αφού ο χρόνος που μεσολαβεί πιθανότατα δεν είναι αρκετός για να προετοιμαστούν, αν υπολογίσει κανείς ότι θα πρέπει να μελετήσουν ένα δωμάτιο γεμάτο έγγραφα που έχουν συσχετιστεί στη δικογραφία. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να ζητήσουν την εξέταση τεχνικών συμβούλων που θα διορίσουν οι ίδιοι ή ακόμα και να υποβάλουν ενστάσεις ακυρότητας, απομακρύνοντας χρονικά όλο και περισσότερο την άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τους 21 υπόπτους που έχουν κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές, ακόμα περίπου 8 άτομα έχουν παραπεμφθεί στο Ναυτοδικείο και το Στρατοδικείο, τα αρμόδια όργανα λόγω της ιδιότητάς τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου