υπόνοιες για πολιτική παρέμβαση

Σάλος για την εμπλοκή στην έρευνα για τη εθνική τραγωδία στο Μάτι

25/09/18 • 10:33 | UPD 25/09/18 • 11:35

Newsroom eleftherostypos.gr

Πολύ μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, λίγο πριν κληθούν ως ύποπτοι στελέχη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης.

Πολύ μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, λίγο πριν κληθούν ως ύποπτοι στελέχη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε στο ΣΚΑΙ ότι: «Εισαγγελική και διοικητική έρευνα δεν μπορούν να τέμνονται. Η δικαστική έρευνα πρέπει να είναι ανεξάρτητη όταν ερευνά ποινικές ευθύνες. Βλέπω παρέμβαση σύμφωνα με την αλληλουχία των γεγονότων και κάνω έκκληση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σεβαστεί την ανάγκη για απρόσκοπτη εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, χωρίς να εμπλακούν άσχετοι» τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Σε δηλώσεις της το πρωί στον ΑΝΤ1 η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου είπε πως σε 2 με 3 μήνες το πόρισμα θα είναι έτοιμο: «Λειτουργώ αυτόβουλα και ανεξάρτητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπασπύρου προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κάτι για την παραγγελία της κ. Δημητρίου.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει η ΝΔ την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Διαβάστε επίσης: Καθυστερεί η εισαγγελική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι

Σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που αποτελεί σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάνει λόγο Το Ποτάμι.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…» σχολιάζει.

Κατηγορηματικός ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης εμφανίστηκε στο ραδιοσταθμό Πρώτο Θέμα ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς Αντώνης Φούσας. «Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας.

Copy link
Powered by Social Snap