Στο εδώλιο παραπέμπεται ο Ανδρέας Παχατουρίδης για ελλιπές πόθεν έσχες – Τι λέει ο δήμαρχος Περιστερίου

19/09/18 • 19:59 | UPD 19/09/18 • 19:59

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες (σε βαθμό κακουργήματος), παραπέμπεται ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες (σε βαθμό κακουργήματος), παραπέμπεται ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι περιουσιακές δηλώσεις του δημάρχου, κατά τα έτη 2007 – 2015, έχουν κριθεί – ύστερα από έλεγχο επ’ αφορμή δύο έγγραφων καταγγελιών της Eurobank – ελλιπείς, καθώς δεν εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης πάντως, αρνείται οποιανδήποτε δόλο στις πράξεις του, ενώ υποστηρίζει πως οι ελλείψεις στις δηλώσεις του οφείλονται αποκλειστικά σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη των επίμαχων πόθεν έσχες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παχατουρίδης ενώ ήταν πλέον σε εξέλιξη ο έλεγχος από την Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είχε καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μάϊο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για το διάστημα 2010 -2014, πλην όμως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε με αφορμή δύο έγγραφες καταγγελίες τράπεζας, η οποία δανειοδότησε τον δήμαρχο Περιστερίου και έναν συνεργάτη του, από κοινού, για την αγορά σημαντικής αξίας ακινήτου στις Τρεις Γέφυρες. Το ακίνητο, αλλά και η διαχείριση των χρημάτων του δανείου, στην συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εταιρία στην οποία είναι συνέταιρος ο κατηγορούμενος – διαδικασία όμως, για την οποία δεν ενημερώθηκε η τράπεζα.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι από τις δηλώσεις του κ. Παχατουρίδη απουσίαζαν, τόσο ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, όσο και καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες.

Σημειώνεται όμως ότι τα επίμαχα ακίνητα, ο κατηγορούμενος τα δήλωνε κανονικά στο αντίστοιχο έντυπο της εφορίας και επιπλέον τα περισσότερα από αυτά είχαν αποκτηθεί σε χρόνους πριν ο κ. Παχατουρίδης εκλεγεί στην θέση του δημάρχου. Τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν στις αρχές και οι δύο, δεν είχαν δηλωθεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα, γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. Για τον λόγο αυτό, το βούλευμα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία την σύζυγο του κ. Παχατουρίδη.

Κατά το βούλευμα, ο κατηγορούμενος τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως δήμαρχος Περιστερίου Αττικής. Τα δε αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, «υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap