Αγωνιώδεις έρευνες για αγνοούμενους

Νέες εικόνες-σοκ από την κατολίσθηση στην Ζάκυνθο – Στους 7 οι τραυματίες [βίντεο]

13/09/18 • 20:35 | UPD 13/09/18 • 22:45

Newsroom eleftherostypos.gr

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κατολίσθηση στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο όπως ανακοίνωσε Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κρίσεων.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κατολίσθηση στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. 

Η πτώση του βράχου προκάλεσε έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν βάρκες που μετέφεραν τουρίστες και να προκληθούν υλικές ζημιές σε αυτά. Αμέσως έγινε γνωστό ότι μια αλλοδαπή τουρίστρια είχε τραυματιστεί ελαφρά και λίγα λεπτά αργότερα ότι αγνοούνται τρεις άνθρωποι, πληροφορία που προκάλεσε «συναγερμό» στις Αρχές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες.

«Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

  • Save

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ μίλησε στο EleftherosTypos.gr για την πτώση βράχου που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Ναυάγιο στην Ζάκυνθο και το πως αυτή συνδέεται με την σεισμικότητα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο συμβάν τόνιε ότι: «Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους».

  • Save

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και που θα πρέπει να γίνουν για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων: «Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

  • Save

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Αγωνιώδεις έρευνες στο «Ναυάγιο»

Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων των τουριστών που είχαν μεταφερθεί με βάρκες στην παραλία διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιος αγνοούμενος. Όλοι όσοι αναγράφονται στις λίστες έχουν μεταφερθεί από την παραλία του Ναυαγίου σε άλλα ασφαλέστερα μέρη. Ωστόσο, στο σημείο βρίσκονται κλιμάκια από την 1η ΕΜΑΚ της Ελευσίνας και της ΕΜΑΚ Πάτρας με εκπαιδευμένο σκύλο προκειμένου από κοινού με τους άνδρες της Πυροσβεστικής Ζακύνθου να απομακρύνουν τους βράχους και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος τυχόν εγκλωβισμένος. Έρευνες έγιναν και από δύτες χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι, αν και επισημάνθηκε πως το νερό είναι πολύ θολό στο σημείο εξαιτίας της πτώσης του βράχου.