ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΞΑΝ

Αθώος ο Γαρδέλης για το αυθαίρετο

10/09/18 • 13:53 | UPD 10/09/18 • 13:53

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Αίσιο τέλος είχε η δικαστική περιπέτεια του Σταμάτη Γαρδέλη, ο οποίος βρέθηκε το καλοκαίρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί κατεδάφισης αυθαιρέτων

Αίσιο τέλος είχε η δικαστική περιπέτεια του Σταμάτη Γαρδέλη, ο οποίος βρέθηκε το καλοκαίρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί κατεδάφισης αυθαιρέτων και περί προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων. Αν και ο δημοφιλής ηθοποιός βρισκόταν αντιμέτωπος με την κατεδάφιση του σπιτιού του στο Πόρτο Γερμενό, η έκδοση των δασικών χαρτών οδήγησε στην αθώωσή του.

Ο ίδιος ήταν παρών στο δικαστήριο, όπως και πριν από λίγους μήνες όταν η υπόθεση αναβλήθηκε προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο οποίο είχε προσφύγει για την υπόθεσή του. «Θέλουμε νέα αναβολή για να εκδοθεί η απόφαση. Δόθηκε οίκοθεν αναβολή στο Διοικητικό Εφετείο, δεν τη ζητήσαμε εμείς. Επίσης στις 22 Ιουνίου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του κ. Γαρδέλη εξαιρείται», ανέφερε ο συνήγορος του ηθοποιού με το αίτημά του να μη γίνεται δεκτό και η διαδικασία να προχωρά κανονικά.

Η υπόθεση που οδήγησε το γνωστό ηθοποιό στις δικαστικές αίθουσες αφορά σε σπίτι του που βρίσκεται στο Πόρτο Γερμενό και σύμφωνα με το Δασαρχείο αποτελεί δασική έκταση. «Είχα κάνει αυτοψία κατόπιν μηνύσεως, αν θυμάμαι καλά. Είμαι υπάλληλος του Δασαρχείου, αλλά έχω φύγει χρόνια από την περιοχή. Ηταν στο Πόρτο Γερμενό η έκταση. Είχε κηρυχθεί αναδασωτέα. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Είχε βάλει κάτι τσιμεντόλιθους μέσα νομίζω. Το 2013 έκανα την αυτοψία. Είχε κατασκευάσει μια περίφραξη και υπήρχαν κατασκευές. Κάτι σαν ψησταριά ήταν. Ηταν 4 κτίσματα σίγουρα. Πρόκειται για ιδιωτική δασική έκταση. Είχε κηρυχθεί αναδασωτέα πριν από το 2013 που έκανα εγώ την αυτοψία», ανέφερε η υπάλληλος του Δασαρχείου που υπέγραψε την αυτοψία.

Ακολούθησε η κατάθεση της δασάρχη, η οποία υποστήριξε ότι η έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα γιατί έγιναν παρεμβάσεις που δεν επιτρεπόταν να γίνουν. «Εγώ είμαι η δασάρχης. Η έκταση είναι ιδιωτική δασική και κηρύχθηκε αναδασωτέα γιατί έγιναν επεμβάσεις που δεν έπρεπε. Μέσα σε δασική έκταση ο κατηγορούμενος είχε ξύλινη περίφραξη. Υπήρχαν επίσης και κάποια μικρά κτίσματα με μπετό. Η περιοχή εκεί είναι κάπως ανακατεμένη. Υπάρχουν δηλαδή και αγροτικές εκτάσεις εκεί», εξήγησε η μάρτυρας προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου του Σταμάτη Γαρδέλη, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν γύρω κτίσματα σε άλλα οικόπεδα, αλλά δεν «κινδυνεύουν».

Πρόεδρος: Τεκμαίρεται από έγγραφο της υπηρεσίας σας ότι γνώριζε πως είναι δασική έκταση;

Μάρτυρας: Λογικά όχι, δεν μπορεί να γίνει αγοραπωλησία σε αναδασωτέα.

Πρόεδρος: Γίνονται αγοραπωλησίες επί χρόνια!

Μάρτυρας: Σε όσα γνώρισε η υπηρεσία υπέβαλε μήνυση.

Δικηγόρος: Ναι, αλλά πώς γίνεται να ισχύει γύρω γύρω Κυριακή και στη μέση Σάββατο; Γύρω είναι κτισμένα και αναδασωτέα είναι μόνο αυτή η περιοχή;

Στη συνέχεια πάντως η μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι έχουν βγει οι νέοι δασικοί χάρτες, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η περιοχή. «Έχουν βγει οι δασικοί χάρτες. Βλέπω ότι του κ. Γαρδέλη η περιοχή εξαιρείται. Η περιοχή εκείνη είναι μέσα στο ιώδες περίγραμμα. Θα εξαιρεθεί. Θα βγει νομοθετική ρύθμιση, έχει εξαγγελθεί», κατέληξε η μάρτυρας και ακολούθησε η απολογία του δημοφιλούς ηθοποιού. «Θεωρούσα ότι αγοράζω κανονική έκταση. Αυτό λέει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Ο,τι κτίσματα υπάρχουν, έχει γίνει τακτοποίηση. Έχω περάσει μια Οδύσσεια με αυτό. Πιστεύω ότι έφτασα στο τέλος με τους χάρτες. Το 2011 το τακτοποίησα πολεοδομικά. Δεν είχα ιδέα για δασικό κομμάτι. Όλη η περιοχή είναι κτισμένη. Το σπίτι είναι 28 τ.μ., μια ράμπα, ένας φούρνος και η μάντρα. Αυτό είναι όλο. Έκανα την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια γιατί το 2011 είχαν τακτοποιηθεί οι δουλειές μου. Είχα πληρώσει πρόστιμο για τη μικρή οικία που έφτιαξα. Εψαξα τα συμβόλαια. Αγόρασα το οικόπεδο, έχτισα, το τακτοποίησα και μου βγήκε απόφαση κατεδάφισης!», ανέφερε ο Σταμάτης Γαρδέλης.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπέβαλε ερωτήσεις στον ηθοποιό προκειμένου να εξετάσει αν υπήρχε γνώση του χαρακτηρισμού της περιοχής, με τον κ. Γαρδέλη να απαντά: «Η περιοχή είναι βραχώδης, ο μέσος συνετός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί, εφόσον δεν υπάρχει σε χαρτιά, ότι είχε χαρακτηριστεί δάσος». Έπειτα από έναν σπαρταριστό διάλογο σχετικά με το αν θα γίνουν πράγματι οι δασικοί χάρτες ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να αθωωθεί ο ηθοποιός λόγω αμφιβολιών ως προς το δόλο, δηλαδή το αν είχε πράγματι πρόθεση να προβεί σε αυθαίρετες κατασκευές ενώ ήταν σε γνώση του ότι απαγορεύεται. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε αθώο τον ηθοποιό, ο οποίος αποχώρησε χαμογελαστός από την αίθουσα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής