Φεύγουν τα λατινικά έρχεται η κοινωνιολογία

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και στις πανελλαδικές εξετάσεις από το 2019-20

03/09/18 • 11:39 | UPD 03/09/18 • 13:07

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις αλλαγές στο Λύκειο και στις πανελλαδικές εξετάσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι το μάθημα των Λατινικών αντικαθίσταται από αυτό της Κοινωνιολογίας.

Τις αλλαγές στο Λύκειο και στις πανελλαδικές εξετάσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι το μάθημα των Λατινικών αντικαθίσταται από αυτό της Κοινωνιολογίας.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου θα υπάρξει κατάργηση των πανελληνίων όμως μόνο σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Η εισαγωγή σε αυτές τις σχολές θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Επίσης καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε Πανελλήνιο επίπεδο και οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις από τρεις. Η κάθε κατεύθυνση θα έχει μόνο τρία μαθήματα και κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί έξι ώρες.

Επίσης η συμπλήρωση μηχανογραφικού θα γίνεται με  την έναρξη της Γ’ Λυκείου. Η διδασκαλία των θρησκευτικών μειώνεται σε 1 ώρα την εβδομάδα και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται ώστε να περιλαμβάνουν και την κοινωνική διάσταση.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.