πάνω από 120 κλήσεις στην πυροσβεστική

Διακοπές ρεύματος «παρέλυσαν» την Αττική – Πολλά προβλήματα

22/08/18 • 20:23 | UPD 22/08/18 • 23:06

Newsroom eleftherostypos.gr

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος καταγράφονται από τις 2.15' το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν σημειωθεί εκρήξεις στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στην Παλλήνη.

Εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση καταγράφονται από τις 2.15′ το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν σημειωθεί εκρήξεις στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στην Παλλήνη.

Αμέσως μετά τη διακοπή του ρεύματος και για περίπου μία ώρα ετέθη εκτός λειτουργίας  η γραμμή 2 (Ανθούπουλη- Ελληνικό) του μετρό από τον σταθμό Πανεπιστήμιο έως το  Ελληνικό. Προβλήματα καταγράφηκαν  και στη γραμμή 3 του μετρό,  αλλά και στο δίκτυο του τραμ.

Πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίστηκαν σε Άλιμο, Αργυρούπολη, Μαρούσι, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Καλλιθέα, αλλά και σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι διακοπές ηλεκτροδότησης οφείλονται σε βλάβη ενός μετασχηματιστή του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τροφοδότησης φορτίων.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης όταν μετά από σχεδόν μια ώρα καθυστέρηση και την Αττική στο «σκοτάδι» ο ΑΔΜΗΕ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:  «Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι σήμερα στις 14:12, λόγω βλάβης σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης, υπήρξε απώλεια τροφοδότησης φορτίων που επηρέασε περιοχές της Αττικής.

Οι ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης ξεκίνησαν αμέσως με αποτέλεσμα οι μισές περιοχές να έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί. Εντός των επόμενων δύο ωρών, αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου».

Στο μεταξύ, πάνω από 120 κλήσεις έχουν γίνει στην πυροσβεστική για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ.

ΑΔΜΗΕ: Ηλεκτροδοτήθηκαν οι περισσότερες περιοχές της Αττικής

«Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης σε ό,τι αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς. Η ομαλή ηλεκτροδότηση των περισσότερων περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν έχει ήδη αποκατασταθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο ΑΔΜΗΕ και συνεχίζει «στο αμέσως επόμενο διάστημα», προστίθεται, «αναμένεται η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών. Τα ακριβή αίτια του συμβάντος βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα υπάρξει ενημέρωση στη συνέχεια».

«Ο ΑΔΜΗΕ ζητά συγγνώμη από τους πολίτες της Αττικής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεύτερη φορά έκρηξη σε υποσταθμό υπερυψηλής Τάσης

Ένα μπαράζ εκρήξεων στο κέντρο υψηλής τάσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το Κρυονέρι σκόρπισε πανικό και αναστάτωση  αργά το βράδυ της Δευτέρας  στις 16 Ιουλίου στο Κρυονέρι.

Από τις εκρήξεις αυτές κόντεψε να μείνει χωρίς ρεύμα ολόκληρη η Αττική. Για αρκετές ώρες  ήμασταν στο «σκοτάδι» για το τι συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ να βγάζει ανακοίνωση αρκετές ώρες μετά λέγοντας πως υπάρχει «κανένας λόγος ανησυχίας για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής». Στην ανακοίνωσή του δεν γίνεται λόγος για την φύση της ζημιάς, ούτε τι την προκάλεσε με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αν έχουν καταστρέψει το «σώμα» των δύο μετασχηματιστών, η βλάβη θα είναι μόνιμη και θα χρειαστεί αλλαγή των μετασχηματιστών  με το κόστος του καθενός να κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να μπορέσει να ανταπεξέρθει σε μια αυξημένη ζήτηση ρεύματος χωρίς προβλήματα.  Παράλληλα τονίζεται ότι «το συμβάν δεν επηρέασε καθόλου την ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών της Αττικής και δεν σημειώθηκε η παραμικρή διακοπή ηλεκτροδότησης εξαιτίας αυτού, πράγμα που αντανακλά τις ισχυρές αντοχές του Συστήματος».

 

 

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ όπως εστάλη μέσω Δελτίου Τύπου:

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι τη νύχτα της 16ης Ιουλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά λόγω βλάβης σε στοιχείο του Συστήματος Μεταφοράς στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου Αττικής. H πυρκαγιά σβήστηκε ταχύτατα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το συμβάν δεν επηρέασε καθόλου την ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών της Αττικής και δεν σημειώθηκε η παραμικρή διακοπή ηλεκτροδότησης εξαιτίας αυτού, πράγμα που αντανακλά τις ισχυρές αντοχές του Συστήματος.

Ηδη συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στον εξοπλισμό που υπέστη βλάβη λόγω της πυρκαγιάς. Οι βλάβες έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η πλήρης αποκατάστασή τους εντός των επόμενων 24ωρων.

Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Αττικής.

Μαρτυρίες κατοίκων στο EleftherosTypos.gr

Ο αττικός ουρανός το βράδυ της Δευτέρας άστραψε, όταν λίγο μετά τις 22:30 οι πολίτες σε Άγιο Στέφανο και Κρυονέρι  άρχισαν να βγαίνουν πανικόβλητοι στους δρόμους ψάχνοντας απεγνωσμένα να καταλάβουν από πού ακούγονται οι εκρήξεις. Παράλληλα όπως σημείωναν κάτοικοι του Κρυονερίου στο EleftherosTypos.gr «οι φωτιές υψώθηκαν δεκάδες μέτρα στον ουρανό, δεν ξέραμε εάν βομβαρδιστήκαμε».

Στης Εγκατάστασης της ΔΕΗ στο Κρυονέρι

Posted by Παναγιωτης Νικολαου on Monday, 16 July 2018

Χαρακτηριστικό του πανικού που προκλήθηκε είναι το γεγονός πως ορισμένοι από τους κατοίκους μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς την πηγή της φωτιάς και των εκρήξεων για να δουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει καθώς η ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν ελλιπής.

Τελικώς μετά από λίγα λεπτά οι φωτιές και οι εκρήξεις σταμάτησαν, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αττική γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το γενικό μπλακ άουτ. Από την πυρκαγιά που ξέσπασε, είναι εκτός λειτουργίας δύο από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, ωστόσο το μέλλον κρίνεται δύσκολο. Όχι γιατί δεν μπορούν να γίνουν οι επισκευές, αλλά γιατί η κατάσταση των αυτομετασχηματιστών εξαρτάται από την ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τις επόμενες ώρες, λόγω του καύσωνα και των κλιματιστικών.