Μακάβριες εικόνες σε νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης – Τι απαντά ο Δήμος [εικόνες]

22/08/18 • 19:24 | UPD 22/08/18 • 19:33

Newsroom eleftherostypos.gr

Στενά δρομάκια καλυμμένα από χώμα, ανοιχτούς άδειους τάφους, μέσα από τους οποίους φαίνονται τα ενδύματα των νεκρών και έλλειψη καθαριότητας έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επισκέπτονται τους δικούς τους ανθρώπους στα κοιμητήρια της Μαλακοπής, στην Τούμπα.

Στενά δρομάκια καλυμμένα από χώμα, ανοιχτούς άδειους τάφους, μέσα από τους οποίους φαίνονται τα ενδύματα των νεκρών και έλλειψη καθαριότητας έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επισκέπτονται τους δικούς τους ανθρώπους στα κοιμητήρια της Μαλακοπής, στην Τούμπα.

Όπως καταγγέλλει αναγνώστης στο thestival.gr, λόγω της κατάστασης, που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο χώρο των κοιμητηρίων, πολίτες αδυνατούν να προσεγγίσουν το μνήμα των συγγενών τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι υπεύθυνοι των κοιμητηρίων δεν φροντίζουν για την καθαριότητα και την σωστή διαμόρφωση του χώρου, αντ’ αυτού καλύπτουν με χώμα τους ανοιχτούς τάφους, στο εσωτερικό των οποίων φαίνονται τα ρούχα των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις στους αρμόδιους, δημότες αναφέρουν ότι η κατάσταση παραμένει ίδια. «Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να ζητούν την ετήσια συνδρομή χωρίς να την αξιοποιούν για την σωστή διαμόρφωση του χώρου» σημειώνουν.

«Εδώ και κάποιους μήνες στα κοιμητήρια Μαλακοπής υπάρχει ένα πρόβλημα οι υπαίτιοι του οποίου δεν ανταποκρίνονται στις συνεχείς παρατηρήσεις μας για την διόρθωσή του. Τα χώματα που δεν φροντίζουν να συμμαζέψουν εμποδίζουν τις οικογένειες να προσέλθουν στο μνήμα των συγγενών τους.

Παράλληλα, το κασόνι, ακόμα και τα ενδύματα των κεκοιμημένων φαίνονται μέσα στα άδεια μνήματα. Οι υπεύθυνοι προτιμούν να τα καλύπτουν πρόχειρα πετώντας χώμα αντί να μεριμνήσουν επαρκώς για την αποκατάσταση της καθαριότητας. ωστόσο εξακολουθούν να ζητούν την ετήσια συνδρομή χωρίς να την αξιοποιούν για την σωστή διαμόρφωση του χώρου», σημειώνει αναγνώστης στο Thestival.gr.

Η απάντηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Για μεμονωμένα σημεία, στα οποία επικρατούν αυτές οι συνθήκες έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, επισημαίνοντας πως στο χώρο των κοιμητηρίων έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις για αύξηση των χώρων πρασίνου αλλά και βελτίωση των υποδομών.

«Στα κοιμητήρια της Μαλακοπής γίνεται προσπάθεια να είναι σε καλή κατάσταση και από πλευράς πρασίνου και από πλευράς υποδομών. Προσπαθήσαμε και κάναμε κάποιες βελτιώσεις, αναπτύξαμε διάφορους νέους ταφώνες για να μπορέσουμε να έχουμε επάρκεια σε σχέση με τους ταφώνες.

Οι διάδρομοι πράγματι είναι παλιοί αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό άμεσα και όταν υπάρχει κάποια εκταφή, υπάρχει κάποιο χώμα. Μη γενικεύουμε. Ο χώρος είναι σε μία σχετικά αποδεκτή κατάσταση. Τώρα αν υπάρχει κάποιο θέμα, θα είναι σε κάποιο σημείο και θα το αντιμετωπίσουμε», τονίζει μιλώντας στο thestival.gr.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον κ. Παππά, στα κοιμητήρια Μαλακοπής έχουν γίνει παρεμβάσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. «Έχουν προστεθεί 10-15 νέοι ταφώνες, έχει γίνει περιποίηση των διαδρόμων και του πρασίνου καθώς και των περιφράξεων, του χώρου των φυλακίων και φωτισμού», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και πάρκινγκ στον περιβάλλοντα χώρο των κοιμητηρίων.