Ηταν στην φυλακή από την 1η Μαρτίου

Ελεύθεροι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία

14/08/18 • 19:19 | UPD 14/08/18 • 19:52

Newsroom eleftherostypos.gr

Ελεύθεροι έως τη δίκη τους αφήνονται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται επί πέντε και πλέον μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος και επιβεβαιώθηκε επισήμως και από το ΓΕΕΘΑ.

Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο επίσης για μια «αιφνιδιαστική απόφαση» και σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα επαναπατριστούν. Μάλιστα θα δικαστούν αργότερα με την παρουσία των δικηγόρων τους χωρίς να χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους. 

Οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου του 2018 όταν κατά την διάρκεια περιπολίας τους στον Έβρο μπήκαν κατά λάθος για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Ιουλίου, οι Μητρετώδης και Κούκλατζης είχαν οδηγηθεί σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου για πέμπτη φορά φορά άκουσαν τον δικαστή να τους αρνείται την απελευθέρωση, παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Σήμερα δικαστής και εισαγγελέας έκριναν ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μπήκαν τελικά κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία πολιτική απόφαση.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.