Συμφωνία με fund για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης – Τι προβλέπει το πλάνο εξυγίανσης

03/08/18 • 18:10 | UPD 03/08/18 • 18:13

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Χρειάστηκαν παραπάνω από πέντε χρόνια, αρκετοί άγονοι για την πώλησή της διαγωνισμοί, ένα «δώρο» 30 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς αλλαγές των επικεφαλής προκειμένου να γίνει η «διάσωση» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Χρειάστηκαν παραπάνω από πέντε χρόνια, αρκετοί άγονοι για την πώλησή της διαγωνισμοί, ένα «δώρο» 30 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς αλλαγές των επικεφαλής προκειμένου να γίνει η «διάσωση» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οπως έγινε γνωστό χθες με σχετική ανακοίνωση, «υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και του ελβετικού fund Innovation Brain έγγραφο προθέσεων (Letter of Intent) με σκοπό την εξυγίανση της ΕΒΖ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με τη συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου. Παράλληλα υπογράφηκε συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ».

Τα σχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης που έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι πιθανό να βασιστεί στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιτευχθεί αναδιάρθρωση τόσο του δανεισμού όσο και της λειτουργίας της εταιρείας.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των οφειλών μέσω των κεφαλαίων που θα καταβάλει ο νέος επενδυτής, ενώ το υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό αναμένεται να ρυθμιστεί. Στο μεταξύ, το Innovation Brain φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη της δραστηριότητας της ΕΒΖ.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του fund σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της βιομηχανίας ανέφερε ότι η προσφορά που είχε καταθέσει το Innovation Brain για την απόκτηση της ΕΒΖ ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια που θα διαθέσει για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, το ποσό αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην τευτλοκαλλιέργεια, ο εκπρόσωπος του Innovation Brain έχει επισημάνει ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να καταστεί ηγέτης στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Ενώ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις αγροτών για την ανάπτυξη πρόσθετων προϊόντων».

Αποτελέσματα

Παρά το γεγονός ότι η ΕΒΖ έκλεισε τη χρήση 1/7/2016-30/6/2017 με θετικό πρόσημο, ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Αναλυτικά, η βιομηχανία κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 52,78% στα 176,77 εκατ. ευρώ έναντι 115,71 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου προ φόρων παρουσίασαν κέρδη 4,617 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 41,79 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του 2016, ενώ μετά φόρων τα κέρδη άγγιξαν τα 2,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,748 εκατ. ευρώ το 2016. Τέλος, τα κέρδη του ομίλου μετά φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 3,29 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 42 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στις σερβικές θυγατρικές, καθώς η μητρική εμφάνισε ζημίες. Ειδικότερα, η EBΖ είχε ζημίες σε επίπεδο μικτών κερδών 3,1 εκατ. ευρώ, ζημίες EBITDA 12,3 εκατ. και ζημίες μετά από φόρους 22,3 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 165,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έφθασαν τα 230,5 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του, «υπάρχουν μια σειρά παράγοντες, οι οποίοι υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρείας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap