«Να μην περνάει κανένα όχημα, πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος»

Οι αγωνιώδεις εντολές της τροχαίας – Η μάχη για τη σωτηρία των οδηγών από την πυρκαγιά

02/08/18 • 09:59 | UPD 02/08/18 • 14:56

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το παρακάτω είναι μικρό μέρος των διαβιβάσεων των στελεχών του Β’ Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, που αναδεικνύει τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να κλείσουν όσο το δυνατό συντομότερα την είσοδο της λ. Μαραθώνος, προς Μάτι, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την πυρκαγιά

Το παρακάτω είναι μικρό μέρος των διαβιβάσεων των στελεχών του Β’ Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, που αναδεικνύει τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να κλείσουν όσο το δυνατό συντομότερα την είσοδο της λ. Μαραθώνος, προς Μάτι, στα ρεύματα προς Ν. Μάκρη και Αθήνα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την πυρκαγιά όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.

«Από Μάτι, Νέο Βουτζά από κάτω παραλιακά να μην περνάει κανένα όχημα. Ούτε ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κανένα όχημα δεν θα πάει στη Ν. Μάκρη από την παραλιακή και Μαραθώνος», «… ελάτε στο Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα, να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι και τα στέλνουμε όλα πίσω για Ραφήνα», «…έχει περάσει η φωτιά κάτω από Μαραθώνος», «…να τα κάνει αναστροφή να μην έρθει τίποτα προς τα κάτω».

Αποδεδειγμένα τουλάχιστον 500 αυτοκίνητα πέρασαν το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τη λ. Μαραθώνος, ενώ διασώθηκαν οι επιβάτες τουλάχιστον 50 οχημάτων που βρίσκονταν στην ταβέρνα «Βασίλης» και στο ξενοδοχείο «Μυρτώ». Ηταν ίσως η μοναδική θετική ενέργεια που καταγράφεται σε αυτό το οδυνηρό έλλειμμα συνεργασίας και συντονισμού του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε στο θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σωτήριες «συμπλοκές»

Η αυστηρότητα τήρησης των μέτρων αποκλεισμού με επιδίωξη τον απεγκλωβισμό πολιτών έφερε τους αστυνομικούς αντιμέτωπους με ακραίες αντιδράσεις οδηγών που είτε ήθελαν να κινηθούν προς τις περιουσίες τους είτεήθελαν να περάσουν από τις επικίνδυνες περιοχές. Οπως φαίνεται σε αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, από το σημείο αποκλεισμού στη συμβολή της λ. Μαραθώνος με την οδό Φλέμινγκ προς το λιμάνι της Ραφήνας οδηγοί έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς με σκοπό να περάσουν. Η ένταση κορυφώνεται όταν η οδός Φλέμινγκ επιβαρύνεται με επιπλέον οχήματα που έρχονται από το λιμάνι, καθώς άστοχα έχει αφεθεί η αποβίβαση από πλοίο, το οποίο έφθασε από νησί των Κυκλάδων. Οδηγοί που από τη λ. Μαραθώνος στρίβουν δεξιά στη Φλέμινγκ αναγκάζονται σε αναστροφή προς Αθήνα.

Μια γυναίκα περιέγραφε στο CNN Greece πώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή, αυτοί και οι οικογένειές τους, όταν αστυνομικοί σχεδόν τους «τραβούσαν» για να τους βγάλουν από τα φλεγόμενα σπίτια τους για να τους σώσουν. Η γυναίκα περιγράφει τη στιγμή που αστυνομικοί πήραν στα χέρια τη μητέρα και την κόρη της για να τη βγάλουν από το σπίτι που ήταν κυκλωμένο από τη φωτιά, ενώ ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στη λεωφόρο Μαραθώνος δήλωσε ότι απεγκλωβίστηκαν ο ίδιος και οι υπάλληλοί του με τη βοήθεια των αστυνομικών. Πρέπει να σημειωθεί η μακάβρια διαπίστωση πως από τα 81 με «ονοματεπώνυμο» θύματα, περίπου οι 75 ήταν κάτοικοι στο Μάτι και οι υπόλοιποι παραθεριστές που έμεναν εκεί, και όχι προς το παρόν κάποιος διερχόμενος που από «αστυνομικό λάθος» πέρασε στην καιόμενη περιοχή.

Διαβιβάσεις… αγωνίας

Εκφωνητής: 2910 (περιπολικό Τροχαίας Αγ. Παρασκευής), ελάτε από πλευρά Ν. Μάκρη να κόψουμε τη Μαραθώνος στη διασταύρωση με Διονύσου. Να πάτε παραλιακά μήπως χρειαστεί να κόψουμε. Φύγε για διασταύρωση Ραφήνας.

Εκφωνητής: 29.22 στην Πεντέλη ταύτην τώρα. Ελα σε επικοινωνία με 29-6 (ώρα 18:13), θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά. 22:15 θα χρειαστεί να ξεκινήσετε εκτροπή στη Ν. Μάκρη.

29-1: Το 22-15 σύντομα εκτροπή στη Ν. Μάκρη και το 10.

Εκφωνητής: Εκτροπές στη Ν. Μάκρη. 29-22 ελάτε για Ν. Μάκρη.

29-1: Από πού θα διακόψουμε τη Μαραθώνος (κακή λήψη).

Εκφωνητής: Και από την άλλη πλευρά από Φλέμινγκ.

29-1: (18:18) Είναι σταθμός να κόψει, έφθασε η φωτιά στην Κυανή Ακτή.

Εκφωνητής: Πού είσαι μετά τη Χρ. Σμύρνης; Στην ταβέρνα του Βασίλη;

29-1: (18:22) Να μην έρθει τίποτα στη Μαραθώνος προς Ν. Μάκρη. Είμαστε στην ταβέρνα του Βασίλη και έχει περάσει η φωτιά κάτω από Μαραθώνος. Να τα κόψουν Χρ. Σμύρνης. Να τα κάνει αναστροφή να μην έρθει τίποτα προς τα κάτω.
Από Μάτι, Νέο Βουτζά από κάτω παραλιακά να μην περνάει κανένα όχημα. Μετά προσοχής να μην εγκλωβιστούμε. Αυστηρές εκτροπές. Ούτε ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κανένα όχημα δεν θα πάει στη Ν. Μάκρη από την παραλιακή και Μαραθώνος.

29-1: Απόλυτα. Δεν αφήνουμε αυτοκίνητα καθόλου στη Μαραθώνος. Τα αυτοκίνητα να φύγουν όλα για Αθήνα. Επειδή αλλάζει φορά η φωτιά, τα αυτοκίνητα να φύγουν όλα για Αθήνα από τώρα. Κάντε και εκτροπή από Μοναξιά. Να μην αφήνουμε όμως οχήματα να πάνε παραλιακά γιατί η φωτιά κατευθύνεται προς Ραφήνα.

29-1: (18:29) Ελάτε στο Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα. Να διακόψουμε τα οχήματα, να μην πάει τίποτα παραλιακά για Ν. Μάκρη. Αναστροφή στον κυκλικό κόμβο Δημοκρατίας. Κανένα όχημα να μην κινείται παραλιακά. Η φωτιά έχει περάσει στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος. Να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι και τα στέλνουμε όλα πίσω για Ραφήνα.

29-1: Παρακαλώ τους σταθμούς να κάνουν εκτροπές όταν έρθουν οχήματα για κατασκηνώσεις. Να πάνε από Διόνυσο. Να ανέβουν από Πεντέλη. Δεν μπορούν ούτε από τη Μαραθώνος ούτε από την παραλιακή. Κανένα όχημα δεν θα περάσει τις εκτροπές. Να διευκολύνουμε τα οχήματα που είναι να απομακρυνθούν από την πυρκαγιά. Ενημερώστε τα παιδιά που είναι Πικέρμι, θα στέλνουμε τον κόσμο όλο από την άλλη πλευρά. Σε καμία περίπτωση να μην περνάει κανείς. Επαναλαμβάνω ιδιαίτερα για Φλέμινγκ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap