Με ταυτοποίηση DNA η αναγνώριση των θυμάτων από τις πυρκαγιές

24/07/18 • 13:00 | UPD 24/07/18 • 13:00

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ακριβέστερα η αναγνώριση των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν από χθες την Αττική.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ακριβέστερα η αναγνώριση των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν από χθες την Αττική.

Οι τουλάχιστον 50 νεκροί -κι ενώ οι εκτιμήσεις που γίνονται από παράγοντες του χώρου της υγείας ανεβάζουν σε δραματικά επίπεδα τον αριθμό των θυμάτων- ενεργοποιούν ουσιαστικά επιχειρησιακό σχεδιασμό για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής.

Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί με τις δεκάδες σορούς που έχουν εντοπιστεί από χθες το βράδυ την ώρα που όλοι φοβούνται ότι η μακάβρια διαδικασία του εντοπισμού και των διακομιδών θα συνεχιστεί για πολλές ώρες ακόμη, είναι να μεταφερθούν στο νεκροτομείο της Αθήνας. Εκεί σύμφωνα με τις οδηγίες του επικεφαλής της υπηρεσίας θα κληθούν ιατροδικαστές να κάνουν νεκροτομή, δηλαδή να διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, π.χ. ασφυξία, εφόσον φυσικά αυτό καθίσταται εφικτό.

Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων – διαδικασία σκληρή για τους οικείους τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρη Λέων, σε περιπτώσεις θυμάτων πυρκαγιάς η πρώτη αναγνώριση επιχειρείται με μέσω της οδοντοστοιχίας και για ρολό το αυτό ζητείται τυχόν ακτινογραφία οδοντική από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση. Εάν αυτό δεν αποδώσει, τότε διενεργούν την αναγνώριση με DNA. Λαμβάνουν το γενετικό υλικό από τα θύματα καθώς και από τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και κάνουν συνεχώς συγκρίσεις μέχρι να φτάσουν σε ταυτοποίηση. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί σημαντικό αριθμό ιατροδικαστών ώστε να ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμα: Φρίκη από τις πυρκαγιές: Επισήμως 50 οι νεκροί – Κάηκαν αγκαλιά με τα παιδιά τους
Διαβάστε ακόμα: Έπεφταν στο νερό για να μην καούν από τις πυρκαγιές –700 άτομα διασώθηκαν μέσω θαλάσσης
Διαβάστε ακόμα: Κρανίου τόπος η Κινέτα από την πυρκαγιά: Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Διαβάστε ακόμα: Ανέτοιμος ο μηχανισμός να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές – Το χρονικό της καταστροφής
Διαβάστε ακόμα:Εναέρια πλάνα από τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές
Διαβάστε ακόμα: Κόκκινο Λιμανάκι: Το μονοπάτι που σκοτώθηκαν 25 άτομα από τις πυρκαγιές
Διαβάστε ακόμα: Σοκαριστικό βίντεο Τούρκου δημοσιογράφου: Η πυρκαγιά στην Αττική από αεροπλάνο
Διαβάστε ακόμα: Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι
Διαβάστε ακόμα: Έκκληση: Η Μαρία Μεγαγιάννη ψάχνει τους ανθρώπους της μετά τις πυρκαγιές
Διαβάστε ακόμα: Πυρκαγιές: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πυρόπληκτους
Διαβάστε ακόμα: Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πυρόπληκτοι για βοήθεια</strong

Copy link
Powered by Social Snap