Αλαλούμ στα νοσοκομεία: Απλήρωτοι οι «εργολαβικοί», ακάλυπτοι και οι γιατροί

03/07/18 • 10:16 | UPD 03/07/18 • 10:16

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Εως και επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι λεγόμενοι «εργολαβικοί» στα δημόσια νοσοκομεία, οι 8.000 υπάλληλοι δηλαδή που απασχολούνται στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας.

Εως και επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι λεγόμενοι «εργολαβικοί» στα δημόσια νοσοκομεία, οι 8.000 υπάλληλοι δηλαδή που απασχολούνται στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας.

Το «στοίχημα» του υπουργείου Υγείας να διώξει τους εργολάβους -όπως διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης- φαίνεται πως δεν κερδήθηκε, καθώς με τις νέες συμβάσεις δημιουργείται πρόβλημα στη μισθοδοσία των εργαζόμενων αυτών. Το «αλαλούμ» στα δημόσια νοσοκομεία… συμπληρώνεται και με το επικουρικό προσωπικό, το οποίο επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ειδικά οι γιατροί.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση έχουν μπει στον 7ο μήνα «απληρωσιάς», σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων. «Οι εργαζόμενοι των 4ωρων και των 6ωρων, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ, οι εργαζόμενοι που, επί 24ωρης βάσης, κρατάνε καθαρό το νοσοκομείο και πηγαίνουν φαγητό στους ασθενείς, αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται κάθε μέρα για δουλειά και είναι απλήρωτοι από την 1η/1/2018», αναφέρει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα δίμηνο είναι απλήρωτοι και οι «εργολαβικοί» του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ στο ψυχιατρικό «Δρομοκαΐτειο» ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεμήνυσε ότι είναι ο τελευταίος μήνας που πληρώνει. Ο λόγος, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είναι ότι, όπως και στην περίπτωση του επικουρικού προσωπικού, μετά το πέρας 24 μηνών το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει εντάλματα πληρωμής.

Αυτό που έχει γίνει στην περίπτωση των λεγόμενων εργολαβικών είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης και τις συμβάσεις εργασίας με τις οποίες είναι σήμερα το προσωπικό αυτό αλλά και τις προηγούμενες συμβάσεις τους, που ήταν έργου. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, σε ένα μήνα το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς σταδιακά για όλα παρέρχεται το 24μηνο.

Αναβρασμός επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και για το επικουρικό προσωπικό, παρά την τροπολογία που κατέθεσε η Αριστοτέλους και παρατείνει τις συμβάσεις τους. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αφήνει ακάλυπτους τους γιατρούς ενώ, όσον αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό, είναι ασαφές εάν καλύπτει το σύνολο του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία ή μόνο αυτό που συμπλήρωσε 24μηνο. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», η νέα ρύθμιση δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων των επικουρικών σε αορίστου χρόνου, ενώ δεν προβλέπεται ειδική μοριοδότηση ώστε να προσληφθούν σε νέο διαγωνισμό είτε για μόνιμο είτε για επικουρικό προσωπικό.

Στους επικουρικούς γιατρούς, μάλιστα, το τοπίο είναι ακόμη πιο «θολό», καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για παράταση συμβάσεων. Αντί αυτού, έχει ήδη δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγγραφη εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να τους πληρώνουν από χρήματα του νοσοκομείου. Αυτή την πρακτική όμως δεν τη δέχονται οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς δεν είναι σύννομη και φοβούνται για τυχόν μελλοντικές νομικές κυρώσεις.

Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα πανυγειονομική κινητοποίηση. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και στάση εργασίας για την Αττική από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Παράλληλα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 έξω από το υπουργείο Υγείας.
Στη στάση εργασίας καλεί και τους γιατρούς η Ενωση Ιατρών Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Επίσης, συμμετέχει σε σύσκεψη των σωματείων που θα πραγματοποιηθεί στον «Ευαγγελισμό» σήμερα το απόγευμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου