Γκρίζο test drive

Περίεργη «έρευνα αγοράς» της ΕΛ.ΑΣ. για νέα περιπολικά

30/06/18 • 08:49 | UPD 30/06/18 • 09:44

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Παράξενους συνειρμούς προκάλεσε η «βιασύνη» της Ελληνικής Αστυνομίας να ζητήσει στοιχεία από εταιρίες αυτοκινήτων μέσα σε... 24 ώρες

Παράξενους συνειρμούς προκάλεσε η «βιασύνη» της Ελληνικής Αστυνομίας να ζητήσει στοιχεία από εταιρίες αυτοκινήτων μέσα σε… 24 ώρες ούτως ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να διενεργήσει διαγωνισμό για καινούργια περιπολικά.

Το ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα αναζήτησης αυτών των τεχνικών προδιαγραφών είχε ως αποτέλεσμα μόνο δέκα εταιρίες να αποστείλουν στοιχεία, με τις υπόλοιπες να μην μπορούν να στείλουν χαρακτηριστικά οχημάτων που ενδεχομένως να βόλευαν περισσότερο τη χρήση τους από την Ελληνική Αστυνομία. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι τεχνικές προδιαγραφές ζητούνταν ως χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος σε μελλοντικό διαγωνισμό αγοράς οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που εστάλησαν σε εταιρίες, ζητούνταν τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να «επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν από την εκάστοτε εταιρία» για να μπορέσουν να διενεργήσουν κάποια στιγμή διαγωνισμό για την αγορά νέων περιπολικών. «Είναι μια απλή διαδικασία για στοιχεία τα οποία είναι γνωστά στις εταιρίες και έχουν στη διάθεσή τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα έγγραφά της η Αστυνομία ζητούσε από τις αντιπροσωπίες αυτοκινήτου να δώσουν λεπτομέρειες τεχνικών χαρακτηριστικών και οικονομικού κόστους για διάφορα οχήματα που θέλει να αγοράσει (επιβατικά, φορτηγά, βυτιοφόρα) με κινητήρες πετρελαίου, καθώς και τυχόν διαθεσιμότητα για επιβατικά με κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη-φυσικό αέριο).

Η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ακόμη τα διαθέσιμα στοιχεία να σταλούν στην αρμόδια ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αλλά δεδομένου ότι το έγγραφο εστάλη την Πέμπτη, η διαθέσιμη προθεσμία ήταν μόλις… 24 ωρών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ερωτήματα, με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του να χαρακτηρίζει «αναληθή και ψευδή τα δημοσιεύματα στον Τύπο περί στημένου διαγωνισμού της Ελληνικής Αστυνομίας για την προμήθεια οχημάτων». Πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ακόμη πως η συγκεκριμένη διαδικασία μετά από αίτημα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων πήρε παράταση για μία εβδομάδα.

«Το έγγραφο που εμφανίζουν τα δημοσιεύματα ως διαγωνιστική διαδικασία εστάλη στον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για τη συλλογή, αποκλειστικά και μόνο, τεχνικών και οικονομικών δεδομένων του ελεύθερου εμπορίου, με σκοπό την επικαιροποίηση των αντίστοιχων στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Κατά συνέπεια, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη διαδικασία ως “24ωρο διαγωνισμό” για την προμήθεια οχημάτων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια οχημάτων είναι δημόσιοι, ανοιχτοί και διέπονται από τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Αξίζει να τονίσουμε πως τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγράψει χιλιάδες χιλιόμετρα στο δρόμο συμμετέχοντας στη μάχη για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap