ΤΙ ΤΟΥΣ... ΠΡΟΔΟΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

Φόβοι πως ο Ρουβίκωνας θα κάνει αντίποινα για τις 20 συλλήψεις

12/06/18 • 08:24 | UPD 12/06/18 • 08:25

Εισβολές «θυμού» στη… ΓΑΔΑ και ταυτόχρονες σε Α.Τ. της Αθήνας από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, εξαιτίας των συλλήψεων 20 μελών του

Εισβολές «θυμού» στη… ΓΑΔΑ και ταυτόχρονες σε Α.Τ. της Αθήνας από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, εξαιτίας των συλλήψεων 20 μελών του κατά την απόπειρα εισβολής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φοβούνται αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και σχεδιάζουν αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντίδρασης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο Ρουβίκωνας δεν έχει βγάλει από το «κάδρο» των στόχων του αστυνομικές υπηρεσίες και «εκδικητικά» θα επιχειρήσει και νέες ακτιβιστικές ενέργειες τέτοιου τύπου. Εδώ και πολύ καιρό στο αστυνομικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας έχει αυξηθεί η ένστολη στατική δύναμη έξω από αυτό, όπως και η «αθέατη» με προσωπικό της Ασφάλειας Αττικής, υπό το φόβο… ρεζιλέματος από την αναρχική συλλογικότητα. Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και σε αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου που κατά καιρούς έχουν αποτελέσει στόχους «πύρινων» επιθέσεων, όπως για παράδειγμα αυτά των Εξαρχείων, Ζωγράφου, Ακρόπολης, Πατησίων, Κυψέλης κ.α.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο πρόληψης εκτεταμένων καταστροφών- επιθέσεων σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με αφορμή το αίτημα χορήγησης άδειας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, …δεκαπλάσιας ενδεχομένως έντασης από αυτές που είχαν καταγραφεί για τις περιπτώσεις της Ηριάννας και του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, στις οδούς Ερμού και Πατησίων.

Τους πρόδωσε το «test event»

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως η αναρχική συλλογικότητα θα επιχειρούσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κάνει ό,τι είχε καταφέρει στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2018, να προβεί δηλαδή σε μια «προκλητική» βόλτα στον περίβολό του και να πετάξει τα φεϊγβολάν για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε αυτή την περίπτωση όμως οι αστυνομικοί φαίνεται να αντελήφθησαν το «test event» που είχαν κάνει μέλη του Ρουβίκωνα το απόγευμα της Κυριακής, όταν 4-5 μέλη του προέβαιναν σε μια κατόπτευση του χώρου και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες. Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε κοντινή απόσταση από το υπουργείο, στη συμβολή της Λ. Κατεχάκη με την οδό Μεσογείων, όπου μετά από μία… εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθερα. Αυτή η «δοκιμή» όμως ήταν αρκετή προκειμένου τα μέτρα στο αρμόδιο υπουργείο να αυστηροποιηθούν, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών στατικής φύλαξης, τοποθετήθηκε μία διμοιρία των ΜΑΤ σε κοντινή απόσταση, αυξήθηκαν οι περιπολίες γύρω από το υπουργείο και οι πόρτες ήταν… ημίκλειστες.

Τους… περίμεναν

Ετσι, λίγο μετά τις 08.00 το πρωί, όταν έκαναν την εμφάνισή τους 20 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας, οι αστυνομικοί ήταν προετοιμασμένοι για το πώς θα ενεργήσουν. Τουλάχιστον 1-2 μέλη κατάφεραν για λίγο να περάσουν στον περίβολο αλλά μετά από μερικά μέτρα συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς φρουρούς.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «…Ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει στους χώρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της κεντρικής εισόδου, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου. Τα άτομα αποκλείστηκαν αμέσως από τη φρουρά στην εξωτερική περίμετρο των εγκαταστάσεων, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου, όπου έριξαν έντυπο υλικό “τρικάκια”. Απαντες προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

Οι 20 προσαχθέντες, 16 άνδρες και 4 γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και ηγετικό μέλος της αναρχικής συλλογικότητας, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Λίγο αργότερα οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν δικογραφία σε βάρος τους για διατάραξη οικιακής ειρήνης, απείθεια, διέγερση και διατάραξη συγκοινωνιών και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους χθεσινούς συλληφθέντες υπάρχουν και κάποιοι που είναι κατηγορούμενοι σε δίκη που διεξάγεται σήμερα σε βάρος 12 μελών του Ρουβίκωνα για μια σειρά παρεμβάσεων, ενεργειών και καταστροφικών επιθέσεών του. Με ανακοίνωσή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Ρουβίκωνας καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 10.00 σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

«Να απαντήσει η κυβέρνηση»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας ήταν ιδιαίτερα σκληρός για τη νέα παρέμβαση του Ρουβίκωνα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι από τα ανείπωτα. Μέσα στην καρδιά της ασφάλειας της ελληνικής δημοκρατίας είχαμε επίθεση. Πρόκειται για το πιο καλά φυλασσόμενο κτίριο στην ελληνική περιφέρεια. Λόγω της φύσης των υπηρεσιών που φιλοξενούνται στο κτίριο -ειδικές υπηρεσίες ξένων κρατών και η ΕΥΠ-, ακόμα και να πυροβολήσουν μπορούν οι αστυνομικοί. Εσπασαν όλες οι “κόκκινες” γραμμές. Είναι ένα τεράστιο θέμα πολιτικών διαστάσεων που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση». Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε την απόπειρα εισβολής ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, Βασίλης Ντούμας: «Αφού δεν πηγαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια, αποφάσισαν να έρθουν αυτοί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Θράσος που τους έδωσε την άνεση η μεταχείριση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αισθάνονται ότι μπορούν να παραβιάσουν τα πάντα».

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, στο κείμενο του Ρουβίκωνα σχετικά με την παρέμβασή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι εμφανής η προσπάθεια στρατολόγησης νέων μελών, ενώ «παραδέχεται» την ελαστικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι δράσεις του: «Η αλήθεια είναι ότι η καταστολή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μικρότερη από αυτή επαναστατικών κινημάτων στην Ελλάδα ή αλλού σήμερα ή σε προηγούμενες δεκαετίες. Μια πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι οι παρεμβάσεις ή επιθέσεις δεκάδων ατόμων με πολιτικό λόγο ή σφυριά σε τζαμαρίες και χρώματα σε τοίχους διαφέρουν κάπως από ένοπλες εξεγέρσεις χιλιάδων εργατών, από αιματηρά αντίποινα στη συστημική βία, από επαναστατικούς στρατούς».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου