Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πύλο – Ασφαλή τα μνημεία [εικόνες – βίντεο]

08/06/18 • 20:29 | UPD 08/06/18 • 20:29

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι Παρασκευή σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο Υγείας Πύλου, η οποία ωστόσο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι Παρασκευή σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο Υγείας Πύλου, η οποία ωστόσο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το μεσημέρι και έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Πάντως στην περιοχή παρέμειναν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

«Ήταν μία πολύ επικίνδυνη φωτιά, αφού το πύρινο μέτωπο πλησίασε τις παρυφές της πόλης της Πύλου. Όμως, χάρη στις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων μέσων της πυροσβεστικής, οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν προς τα σπίτια».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατεύσουν από τη φωτιά και τον αρχαιολογικό χώρο, προσθέτοντας ότι στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν και οχήματα του δήμου.

Ωστόσο, όπως είπε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τη φωτιά κάηκε πευκοδάσος μέσα και έξω από το κάστρο.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι τα μνημεία είναι ασφαλή.

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, «η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας».

Στη συνέχεια το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει τα εξής: «Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου».

Στο χώρο έσπευσαν οι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της γενικής γραμματέα Μ. Βλαζάκη.