Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών

Πανελλαδικές 2018: «Εξαιρετικά απλά και χωρίς πρωτοτυπία» τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

08/06/18 • 12:19 | UPD 08/06/18 • 12:21

Εξαιρετικά απλά χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Εξαιρετικά απλά χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Aναφέρει ότι τα θέματα δεν είχαν καμία πρωτοτυπία τόσο στο επίπεδο των ερωτήσεων όσο και στο επίπεδο της παραγωγής λόγου.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2018 αρχικά εξετάστηκαν σε κείμενο για την Παιδεία του φιλολόγου Δ.Ν. Μαρωνίτη από το «Βήμα της Κυριακής» το 2009 με θέμα «Παιδεία και εκπαίδευση». Στη συνέχεια, το θέμα της έκθεσης το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν αφορούσε το εκπαιδευτικό και παιδευτικό ρόλο του σχολείου και τη συμβολή εκπαιδευτικών και μαθητών / μαθητριών στην αναβάθμιση του δεύτερου ρόλου.

Δείτε τα θέματα με ένα κλικ ΕΔΩ

Χθες, ήταν η πρώτη μέρα Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το εν λόγω μάθημα φέτος παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς για πρώτη φορά εξετάζονται στο ίδιο μάθημα η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το κείμενο του καθηγητή Ιστορίας Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου», με τους υποψηφίους να καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το οικοσύστημα.

Επίσης εξετάστηκαν σε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, με το οποίο έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίουςτων Επαγγελματικών Λυκείων. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014. Οι υποψήφιοι έκριναν τα θέματα ως κατανοητά, δημοφιλή και από τα αποκαλούμενα ως «sοs», ωστόσο κάποιες ερωτήσεις ήταν απαιτητικές, όπως είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε θέμα σχετικό με την ανθρώπινη εξέλιξη και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, τα θέματα ήταν ποιοτικά αλλά απαιτητικά. Οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ ολοκληρώνονται στις 21 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος συμμετέχουν 104.040 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν 74.692 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Από αυτούς οι 86.301 προέρχονται από τα γενικά λύκεια και οι 15.742 από τα επαγγελματικά λύκεια. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι περίπου κατά 900, ενώ αντίθετα ο αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος κατά 5%.

Μειωμένος είναι και ο αριθμός υποψηφίων των ΕΠΑΛ κατά 2.000, παρά την πριμοδότηση που δίνεται φέτος για πρώτη φορά με δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων (σ.σ.: πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%).