Breaking News

Οι Ανθρωποφάγοι σε κλοιό: Περιπολίες και απαγόρευση πλωτών

Συνεχείς είναι οι περιπολίες από πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και μεγάλη επαγρύπνηση από αέρος -κι ενώ πέφτουν οι τόνοι από την ένταση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας- γύρω από τις βραχονησίδες που βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά την πρωτοβουλία των νεαρών να τοποθετήσουν πάνω σημαίες για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Χθες, η ανησυχία των ελληνικών αρχών ήταν τέτοια που η περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς «γκιζαρίστηκε», με το Λιμενικό να απαγορεύει την προσέγγιση πλωτών στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών, οι σημαίες που τοποθέτησαν οι τρεις νεαροί παραμένουν στις βραχονησίδες, ενώ σημείωσαν ότι καταγράφηκε από την Παρασκευή -τη μέρα δηλαδή που οι νεαροί τοποθέτησαν τις σημαίες- μέχρι και την Κυριακή έντονη κινητικότητα πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και ακταιωρών.
Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι κανένα πλοίο δεν προσέγγισε ελληνική βραχονησίδα.

Αν και κάτοικοι των Φούρνων από την αρχή επικρότησαν την κίνηση των παιδιών, από χθες το μεσημέρι που έγινε αντιληπτός ο αντίκτυπος είναι αρκετά προβληματισμένοι. Οι δύο βραχονησίδες αυτές, αν και ακατοίκητες, ωστόσο είναι συνδεδεμένες με την καθημερινότητα των νησιωτών, καθώς συχνά κυνηγούν, ψαρεύουν γύρω τους. Πλέον νιώθουν αμηχανία να πάνε μήπως με την παρουσία τους προκληθεί νέο επεισόδιο.

Αμετανόητος εμφανίστηκε χθες ο Μπάμπης Τσαγαλάς, ο ιθύνων νους του ταξιδιού στις πέντε βραχονησίδες. Σε συνομιλία του «Ε.Τ.» μαζί του, δήλωσε πως ήξερε πολύ καλά τις συνέπειες και τον αντίκτυπο που θα είχε η πράξη του, αλλά αν είχε την ευκαιρία θα έκανε ξανά το ίδιο για να τιμήσει τη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

«Ανεβάσαμε την σημαία για τον Μπαλταδώρο» - Τι λένε οι νεαροί από τους Ανθρωποφάγους

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα… Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται έτσι, η εξωτερική πολιτική θέλει προσοχή, λέω στα παιδιά που έβαλαν τις σημαίες. Την εξωτερική πολιτική ασκεί η επίσημη πολιτική με τα θεσμικά της όργανα. Η Νέα Δημοκρατία τηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα. Φαντάζεστε να ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και να συνέβαινε αυτό το πράγμα, να ’λεγε ο Γιλντιρίμ ότι “πατήσαμε στο ελληνικό έδαφος και πήραμε την ελληνική σημαία’’… Φανταστείτε να ήταν ο Καμμένος αντιπολίτευση, τι θα άκουγαν τα αφτιά μας σε αυτή την περίπτωση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Με ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: «Πάλι κάποιοι αρχίζουν τους παραλογισμούς. Ελληνικές σημαίες πρέπει να υπάρχουν εκεί όπου ζουν άνθρωποι και μπορούν να τις φυλάσσουν. Εκτός αν θεωρούν κάποιοι ότι το Λιμενικό, το Ναυτικό, ο Στρατός, η Αεροπορία πρέπει να αναπτυχθούν σε καθεμιά από τις χιλιάδες βραχονησίδες του Αιγαίου. Να αφήσουμε τα σύνορα, να αφήσουμε τα νησιά μας και να αναπτυχθούμε στα βράχια. Λες και παίζουμε καουμπόηδες και Ινδιάνους με τους Τούρκους».

Κατά τέτοιων ενεργειών εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6: «Καλό είναι να μην κλιμακώνουμε εμείς τις προκλήσεις σε μία εποχή που έχουμε ένταση και καλό είναι να απαντούμε σοβαρά και σθεναρά στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Αυτή είναι η γενική γραμμή. Να μη φτάσουμε πάλι στη δεκαετία του ’90 που έκαναν πολιτική συνόρων οι κοινοτάρχες και φθάσαμε στο θλιβερό επεισόδιο των Υμίων».

Αναστασία Βαμβακά
avamvaka@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap