«Εφημερίες- κίνδυνος για ασθενείς και γιατρούς»

14/04/18 • 18:58 | UPD 14/04/18 • 18:58

Εξοντωτικά ωράρια «βαράνε» οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εφημερίες που καλείται ο κάθε γιατρός να κάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες φτάνουν ακόμη και τις… 15 το μήνα.

Εξοντωτικά ωράρια «βαράνε» οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εφημερίες που καλείται ο κάθε γιατρός να κάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες φτάνουν ακόμη και τις… 15 το μήνα. Και σαν να μην έφτανε το ότι περνούν τις μισές νύχτες του μήνα μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καλούνται να υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση με την οποία παίρνουν οι ίδιοι την ευθύνη των υπεράριθμων εφημεριών.

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μαζική ένεση ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία χρόνια», η πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα εκείνα της περιφέρειας, τη διαψεύδει καθημερινά, όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, «για να κάμψουν τις αντιδράσεις για τις άθλιες συνθήκες εφημέρευσης και για τα απάνθρωπα ωράρια, εναλλάσσουν “το καρότο με το μαστίγιο” ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Από τη μία τα “εντέλλεσθε” που δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη η τακτική που ακολουθούν διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν καταγγείλει ξανά τους περασμένους μήνες το θέμα με τις υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες εξαναγκάζονται να λαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για όποιο ιατρικό λάθος τυχόν προκύψει, εξαιτίας της κούρασης που έχουν συσσωρεύσει. «Ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράψουμε ότι οικειοθελώς πραγματοποιούμε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική μας υγεία και ασφάλεια αλλά και των ασθενών, αφού εξαιτίας της εντατικοποίησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ιατρικών λαθών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παράταξη ΔΗΠΑΚ των γιατρών και προσθέτει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι γιατροί «συνυπεύθυνοι στην κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών επικίνδυνων για ασθενείς και γιατρούς».

Εκβιασμοί

Οι γιατροί συνεχίζουν, μάλιστα, τις καταγγελίες τους αναφέροντας ότι δέχονται «εκβιασμούς», όπως το ότι, εάν δεν υπογραφούν οι εφημερίες από όλους, δεν θα τις εγκρίνει ο επίτροπος ώστε να πληρωθούν. Επίσης, καταγγέλλουν ότι οι διοικήσεις τούς… εκβιάζουν με τη μη καταβολή των εφημεριών σε κανέναν εάν έστω και ένας δεν υπογράψει το πρόγραμμα, «επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν τους συναδέλφους ενάντια σε όσους αντιστέκονται σε αυτή την αθλιότητα».

Σημειώνεται ότι η συναίνεση υπέρβασης του 48ωρου ωραρίου την εβδομάδα, το λεγόμενο «opt-out», περιλαμβανόταν σε νόμο του υπουργείου Υγείας για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας). Το νομοσχέδιο αυτό έχουν καταδικάσει συλλήβδην όλοι οι γιατροί. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πρόσφατα ανέφερε ότι ο νόμος προς το παρόν παραμένει σε αναστολή.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των διοικήσεων και να μην υπογράψει κανένας. «Ας μπουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πώς με σμπαραλιασμένους υγειονομικούς, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξασφαλίζονται “ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης” στους ασθενείς», σημειώνει το προεδρείο της.

Επιπλέον, ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, «ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για να προσφέρουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν».

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

mgeorganta@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου