Υψηλές οι θερμοκρασίες

Πρόγνωση καιρού: Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» ξανά την Ελλάδα – Πότε θα έρθει στην Αθήνα

11/04/18 • 16:57 | UPD 11/04/18 • 18:29

Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» εκ νέου τη χώρα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» εκ νέου τη χώρα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προβλέπει ότι το μέγιστο της συγκέντρωσης σκόνης αναμένεται στο Ηράκλειο Κρήτης την Πέμπτη 12 Απριλίου και στην Αθήνα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 13-14 Απριλίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη στην Αθήνα η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης (περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά.

Από εκεί και πέρα στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης (πάνω από 240 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σκόνης αναμένονται σε ύψος 1.500 έως 3.000 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, αλλά και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, περιμένουμε την Πέμπτη του Πάσχα. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ιδιαίτερα τις πρωινές και βραδινές ώρες οπότε και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις και σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 24 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 27, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από 6 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 25 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα νοτιότερα πελάγη ανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νότια πελάγη νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι.