ηθελαν νεο θερμό επεισόδιο

Τούρκικη μπαμπεσιά στη Χίο με διάσωση προσφύγων

05/04/18 • 08:47 | UPD 05/04/18 • 08:57

Την επιχείρηση ανέλαβε τελικά το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, αφήνοντας τους Τούρκους με την προσπάθεια δημιουργίας θερμού επεισοδίου

Ενας ακόμα τουρκικός τσαμπουκάς καταγράφηκε δίπλα από τη νησίδα Πάσπαργος στη Χίο…

Χθες το πρωί, και ενώ το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούσε την τέταρτη διάσωση μόνο στη Χίο, τούρκικη ακταιωρός άφησε επιδεικτικά να προσπεράσει από δίπλα της φουσκωτή βάρκα με 53 μετανάστες και όταν αυτή έπλευσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους αποφάσισε να «παρέμβει» συμμετέχοντας στη διάσωση των προσφύγων, εμποδίζοντας ωστόσο την επιχείρηση. Οι ασύρματοι επί των δύο σκαφών πήραν φωτιά με τους γνωστούς διαλόγους περί χωρικών υδάτων! Τελικά, τη διάσωση πραγματοποίησε το Λιμενικό Σώμα.

Βίντεο που τράβηξαν λιμενικοί επί του σκάφους και δημοσίευσε το κανάλι Εpsilon δείχνει ακριβώς αυτό το στιγμιότυπο, τη βάρκα δηλαδή των μεταναστών δίπλα από την τουρκική ακταιωρό, με τους Τούρκους λιμενικούς να μην κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, με επικίνδυνους ελιγμούς που πραγματοποίησε δυσκόλεψε και την επιχείρηση διάσωσης.

Το θερμό επεισόδιο που επιχείρησε να δημιουργήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Χίο η Τουρκία είναι μία από τις δεκάδες επιχειρήσεις που συμβαίνουν στα θαλάσσια σύνορα με αφορμή το προσφυγικό και αιτία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτήν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Σώματος. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. Μετά την περισυλλογή των μεταναστών, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Μέρα-ρεκόρ για τις προσφυγικές αφίξεις ήταν και η χθεσινή, καθώς μέσα σε 24 ώρες διασώθηκαν μέσα από τη θάλασσα περισσότεροι από 300 μετανάστες σε Χίο, Λέσβο και Κω. Ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι οι αθρόες αφίξεις στη Χίο, ενώ το νησί από την αρχή της χρονιάς δεν είχε υποδεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο χθες μέσα από 4 περιστατικά οι άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν και οδήγησαν στα παράλια της Χίου 156 άτομα, 118 στη Λέσβο και 25 στην Κω. Μέχρι και προχθές στο νησί διέμεναν 1.269 μετανάστες, ενώ η ασφαλής χωρητικότητα είναι 1.014 άτομα.

Αναστασία Βαμβακά

avamvaka@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου