Παρεμπόδιση και όχι εμβολισμός

Απαντά το Λιμενικό για το επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στη Χίο

04/04/18 • 15:44 | UPD 04/04/18 • 15:46

Για παρεμπόδιση και όχι για απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Λιμεναρχείου της Χίου από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, κάνουν λόγο πηγές του Λιμενικού.

Για παρεμπόδιση και όχι για απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Λιμεναρχείου της Χίου από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, κάνουν λόγο πηγές του Λιμενικού.

Στελέχη του Λιμενικού ξεκαθαρίζουν πως το περιστατικό συνέβη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους από το τουρκικό.

Σύμφωνα με το alithia.gr λίγο μετά τις 10 το πρωί δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Ερμιόνης κοντά στη νησίδα Πάσπαργος, προκειμένου να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Επρόκειτο για το τέταρτο στη σειρά περιστατικό παράνομης εισόδου προσφύγων – μεταναστών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τα ξημερώματα το Λιμενικό. Ενώ η βάρκα των προσφύγων βρισκόταν  εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και παρά την παρουσία σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, δεν έγινε προσπάθεια αποτροπής της εισόδου της στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε επίσης: Κουβέλης: Είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο 

Όταν πλέον πέρασε τα θαλάσσια σύνορα, οπότε και το σκάφος 611 του Λιμεναρχείου Χίου επιχείρησε να προχωρήσει στη διάσωση των επιβαινόντων, τότε το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, προσπάθησε να εμπλακεί στην επιχείρηση διάσωσης, εισερχόμενο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι λιμενικοί μας – έχοντας άλλωστε και την εμπειρία από παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος- κινήθηκαν ψύχραιμα και αποτελεσματικά, συνέλεξαν τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το παραπάνω περιστατικό ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων προσφύγων – μεταναστών στο νησί μας σήμερα έφτασε στους 177. Θυμίζουμε ότι συνολικά για όλο τον Μάρτη οι αφιχθέντες ήταν μόλις 111!