Καθαρές οι χημικές εξετάσεις του νερού στο Ακραίφνιο – Από ίωση φέρεται να προσβλήθηκαν οι μαθητές

27/03/18 • 17:30 | UPD 27/03/18 • 17:30

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star Κεντρικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος δήλωσε πως ενημερώθηκε καθυστερημένα από τους υπεύθυνους της εκπαίδευσης για τα προβληματα υγείας που εμφάνισε μεγάλος αριθμός μαθητών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ακραιφνίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star Κεντρικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος δήλωσε πως ενημερώθηκε καθυστερημένα από τους υπεύθυνους της εκπαίδευσης για τα προβληματα υγείας που εμφάνισε μεγάλος αριθμός μαθητών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ακραιφνίου.

Επίσης, σημείωσε ότι ο δήμος Ορχομενού πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στο νερό όλων των σχολείων που ανήκουν σε αυτόν, τονίζοντας ότι τα συμπτώματα πυρετού και εμετών που εμφάνισαν οι 40 από τους 65 μαθητές του σχολείου πρέπει να είναι αποτέλεσμα κάποιας ίωσης, καθώς οι χημικές εξετάσεις των δειγμάτων του νερού βγήκαν καθαρές.

Πράγματι, από τα πρώτα αποτελέσματα που πρόεκυψαν μέχρι στιγμής από τα χημικά εργαστήρια της Λιβαδειάς δεν εντοπίζεται κάτι ανησυχητικό στο νερό, ενώ περιμένουν ακόμα και τις εξειδικευμένες εξετάσεις από την Αθήνα.

«Οι χημικές εξετάσεις του νερού ήταν καθαρές και περιμένουμε τώρα και τις μικροβολογιακές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ακραιφνίου, Αλέκος Βασιλείου, για να διευκρινίσει ότι «έκλεισε το σχολείο προληπτικά, για να γίνουν εξετάσεις και οι αναγκαίοι έλεγχοι και για σήμερα είπαμε στους γονείς αν βλέπουν συμπτώματα και να μη τα στείλουν για μάθημα».

«Περιμένουμε άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα νερού που πήραμε», δηλώσε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, και συμπληρώνει: «Οι υγειονομικές μας υπηρεσίες εντός της μέρας θα εκτιμήσουν και πάλι την κατάσταση, ανάλογα με τα αποτελέσματα που αναμένονται. Αν αποκλειστεί το θέμα του νερού από εκεί και μετά θα πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει σε επιτόπου επιδημιολογική έρευνα. Εμείς είμαστε από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα εκτιμήσει αν θα κάνει επιτόπια παρέμβαση».

Σχετικά, όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, «από την έως τώρα διερεύνηση δεν έχει προκύψει κοινό γεύμα των ασθενών…», ενώ σημειώνει ότι «η πλειονότητα των παιδιών δεν προσέφυγε στις υπηρεσίες υγείας και δεν έχει δηλωθεί κάποιο λοιμώδες νόσημα ή συρροή κρουσμάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που να αφορά στον πληθυσμό του Ακραιφνίου. Επιπλέον, δεν σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση ατόμων τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής (Γ.Ν. Θήβας, ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, Κ.Υ. Αλιάρτου)…».

Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 23 Μαρτίου και αυτό είχε σαν συνέπεια να δοθεί εντολή να κλείσει το σχολείο, για να διερευνηθούν οι αιτίες, πράγμα το οποίο και έγινε. Δεκάδες δείγματα νερού συνέλεξαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βοιωτίας που έχουν σταλεί για εξέταση στα ειδικά εργαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ