«Πνίγηκαν» στη αφρικανική σκόνη οι Κρητικοί [εικόνες & βίντεο]

22/03/18 • 15:26 | UPD 22/03/18 • 16:59

Η πιο δύσκολη μέρα για τους Κρητικούς η σημερινή αφού οι θυελλώδεις νοτιάδες και οι ριπές των ανέμων στην Κρήτη έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Η πιο δύσκολη μέρα για τους Κρητικούς η σημερινή αφού οι θυελλώδεις νοτιάδες και οι ριπές των ανέμων στην Κρήτη έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες έχουν δημιουργήσει, μία αποπνικτική ατμόσφαιρα με πύρινα μέτωπα να έχουν εκδηλωθεί και στους 4 νομούς της Κρήτης. Σύμφωνα και με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα η ένταση των ανέμων κατά τόπους έφθασε τα 12 μποφόρ με πολύ ισχυρές ριπές.

Ρέθυμνο

Αναλυτικότερα, στο Ρέθυμνο και δη στο Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου, γύρω στις 3 τα μεσάνυχτα ο μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε την ένταση των ανέμων σε 12 μποφόρ με τις ριπές να κυμαίνονται στα 125 χιλιόμετρα την ώρα. Ενώ στο Σπήλι Ρεθύμνου είχαμε 10 μποφόρ με 90 χ.λ.μ. την ώρα .

Χανιά

Στους Αγίους Πάντες Χανίων οι άνεμοι έφθασαν τα 10 μποφόρ με ριπές 103 χλμ την ώρα, στον Ομαλό τα 100 χλμ με 10 επίσης μποφόρ.

Ηράκλειο

Στο νομό Ηρακλείου οι μέγιστες ριπές στο λιμάνι έφθασαν 81χλμ με 9 μποφόρ και στην Κνωσό 72 χλμ με 8 μποφόρ.

Λασίθι

Συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο οι ριπές του ανέμου έφθασαν τα 81 χλμ με την ένταση των ανέμων στα 9 μποφόρ, ενώ στη Σητεία οι ριπές έφθασαν τα 64χλμ με την ένταση των ανέμων στα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ.Λέκκα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ακόμη υψηλότερα ποσοστά στην διάρκεια της ημέρας όμως το ευχάριστο είναι από το βράδυ οι άνεμοι θα κοπάσουν και θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις.

Μεγάλα ποσοστά καταγράφει και η σκόνη στην Κρήτη

Επίσης μεγάλες τιμές καταγράφουν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω σκόνης από την Αφρική με τον κ. Λέκκα να αναφέρει ότι έχουν περάσει τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρος.

Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.

Πηγή:neakriti.gr