Φίλης: Σκοταδισμός και μεσαίωνας η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά

21/03/18 • 12:12 | UPD 21/03/18 • 12:12

Η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για το νομοσχέδιο Φίλη περί διδασκαλίας των Θρησκευτικών συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.  

Η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για το νομοσχέδιο Φίλη περί διδασκαλίας των Θρησκευτικών συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.  

«Αρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε ο βουλευτής Νίκος Φίλης, την συγκεκριμένη απόφαση τονίζοντας ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» ωστόσο υπογράμμισε ότι από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε: «το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου. Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση».

Επιπλέον η απόφαση αυτή, όπως είπε, «μετατρέπει το ΣΤΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Δήλωση  με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, έκαναν η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός και Χρήστος Κέλλας.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.

Αρχές Μαρτίου φέτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη απόφαση του Υπουργού Παιδείας που έθετε τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”».