που αποδιδει την κινηση του

Η… μεγάλη έξοδος του Ιβάν Σαββίδη: Πούλησε την ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco

17/03/18 • 09:23 | UPD 17/03/18 • 09:23

Κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται η ξαφνική απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να επισπεύσει την πώληση της ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco.

Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο, μόνο τυχαίο δεν είναι το timing της πώλησης της καπνοβιομηχανίας με έδρα την Ξάνθη δεδομένου του «ρήγματος» που έχει επέλθει στις σχέσεις του Ρώσου επιχειρηματία με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, Arthur Davidyan, υπογράμμισε ότι η Dimera Group «αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων» χωρίς να κάνει καμία αναφορά ούτε στον ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και στη δραστηριοποίηση της Dimera στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σχετικά με το deal Σαββίδη και Japan Tobacco, χθες το μεσημέρι η ιαπωνική καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε την εξαγορά της Donskoy Tabak, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Στην τελευταία ανήκει και η ΣΕΚΑΠ, την οποία εξαγόρασε ο όμιλος Agrokom, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, τον Ιούλιο του 2013 έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΕΚΑΠ βαρύνεται με πρόστιμο ύψους 45 εκατ. ευρώ για λαθρεμπόριο καπνού το 2009, ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου.

Στην ανακοίνωσή της, η Japan Tobacco αναφέρει ότι η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρίας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%. Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ διαθέτει και εμπορεύεται τα σήματα GR International, BF, Cooper, ενώ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές.

Στη ρωσική αγορά

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, η ιαπωνική καπνοβιομηχανία σημειώνει ότι εδραιώνει την κυριαρχική της θέση στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνού στον κόσμο, καθώς η Donskoy Tabak διαθέτει μερίδιο αγοράς περίπου 9,5%. «Αυτή η εξαγορά δείχνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στη Ρωσία. Εδώ και κάποια χρόνια αυτή η αγορά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του ομίλου. Η συναλλαγή θα αυξήσει το μερίδιό μας στο περίπου 40% και θα συνεισφέρει άμεσα στην κερδοφορία του ομίλου, με συνέργειες που αναμένονται τα προσεχή έτη», δήλωσε ο Mutsuo Iwai, πρόεδρος των παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού της Japan Tobacco.

Από την πλευρά της ΣΕΚΑΠ, ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Davidyan, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the Agrocom Group (Donskoy Tabak), μέρος της οποίας είναι η εταιρία ΣΕΚΑΠ. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει τη ΣΕΚΑΠ μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να αποδίδει τη μεταβίβαση των μεριδίων του στην Japan Tobacco αφενός στη συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου στις σημαντικές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Ποια είναι η JTH

Η Japan Tobacco Hellas είναι μέλος του ομίλου της Japan Tobacco Inc., η οποία ανήκει κατά 33% στο Ιαπωνικό Δημόσιο. Διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980 και σήμερα είναι η δεύτερη εταιρία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic με μερίδιο αγοράς 22,7%. Εκτός από την Ελλάδα, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ) και στηρίζει και την τοπική οικονομία, καθώς αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ 

gkatseli@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου