ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ο Σαββίδης πούλησε ΣΕΚΑΠ και Donskoy Tabak στην Japan Tobacco

16/03/18 • 14:42 | UPD 16/03/18 • 15:09

Εκτός καπνοβιομηχανίας θέτει εαυτόν ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πούλησε Donskoy Tabak στην ιαπωνική Japan Tobacco, κάτι που σημαίνει πως και η ΣΕΚΑΠ περνά στα ιαπωνικά χέρια.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου της Japan Tobacco.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.

Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017:640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου:

Συμφωνία για την απόκτηση της Donskoy Tabak και της ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε σήμερα η Japan Tobacco Inc.

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018. H Japan Tobacco Inc. (JT) (TSE: 2914) ανακοινώνει σήμερα ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.

Κατεβάστε το πρωτότυπο δελτίο τύπου σε PDF κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΣΕΚΑΠ: Από την ίδρυση έως την κατάρρευση

Η «περιπέτεια» για τη ΣΕΚΑΠ ξεκινά το… 2009, όταν το motorship «Μιθριδάτης» έπλεε ακυβέρνητο στη βόρεια Εύβοια…

Ηταν το πλοίο που είχε χρησιμοποιηθεί για απόπειρα λαθρεμπορίας τσιγάρων, τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη ΣΕΚΑΠ. Στις 19 Ιουλίου 2013 ο ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την καπνοβιομηχανία, ενώ ένα χρόνο αργότερα (και συνολικά πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της λαθρεμπορίας) το Τελωνείο Ξάνθης επέβαλε στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις είχε φτάσει πια το δυσθεώρητο ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη αναφορά για το πρόστιμο σε ισολογισμό της ΣΕΚΑΠ γίνεται στις 9 Ιουνίου 2016 και αφορά τη χρήση του 2015.

Η διοίκηση Σαββίδη προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου με το σκεπτικό ότι δεν ασκούσε διοίκηση όταν τελέστηκε η πράξη. Δεν δικαιώθηκε και είχε ασκήσει έφεση. Ομως, δεν δικαιώθηκε ούτε στο Διοικητικό Εφετείο…

  • 1975: Ιδρύεται η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας ΣΕΚΑΠ.
  • 19/5/2009: Εντοπίζεται στην Εύβοια το motorship «Μιθριδάτης» με λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ.
  • 19/7/2013: Ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζει από την ΑΤΕ τη ΣΕΚΑΠ.
  • 10 εκατ. (με τις προσαυξήσεις 38 εκατ.) είναι το πρόστιμο που επιβάλλει, Φεβρουάριο 2014, το Τελωνείο Ξάνθης για την υπόθεση «Μιθριδάτης». Η πλευρά Σαββίδη προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
  • 27/2/2015: Ο πρώην δ/νων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ καταδικάζεται για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων.
  • 18/5/2016: Ο πρώην δ/νων σύμβουλος αθωώνεται από το Εφετείο.
  • 4/4/2017: Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής επικυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. που επέβαλε στη ΣΕΚΑΠ το Τελωνείο.
  • 28/4/2017: Με τροπολογία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί να «ξεπλύνει» τον ομογενή επιχειρηματία διαγράφοντας με φωτογραφική τροπολογία το πρόστιμο. Ομως, δεν της δίνει αναδρομική ισχύ.
  • 15/12/2017: Το Διοικητικό Εφετείο κατοχυρώνει το πρόστιμο και ζητά τα χρήματα.
  • 22/12/2017: Το Τελωνείο Ξάνθης μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της εταιρίας.

Ποια είναι η Japan Tobacco Inc.

Η Japan Tobacco Inc. είναι εταιρεία προϊόντων καπνού, η οποία ανήκει κατά 33% στο Ιαπωνικό Δημόσιο.

Με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο, η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες μάρκες τσιγάρων μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit.

Ο Όμιλος εταιρειών JT έχει δεσμευτεί να επενδύει στην ανάπτυξη Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου (ΠΜΚ) και εμπορεύεται το Ploom TECH, ένα προϊόν θερμαινόμενου καπνού, καθώς και διάφορα προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων με το σήμα Logic.

O Όμιλος JT έχει επίσης παρουσία στην αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Η JT International Hellas

Η JTI διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, ένα προϊόν μειωμένου κινδύνου το οποίο εισήγαγε πρόσφατα στην αγορά.

Εκτός από την Ελλάδα, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ) και συμβάλει στον ελληνικό καπνικό κλάδο, o οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες, ενώ στηρίζει και την τοπική οικονομία καθώς αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Το 2018, μεταξύ των εταιρειών που πιστοποιήθηκαν, η JTI Hellas αναγνωρίστηκε ως ο «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα, ενώ το 2017 διακρίθηκε ως μία από τις 25 πολυεθνικές επιχειρήσεις με το «Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη».