Χωρίς γιατρούς και νοσοκόμες το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων

13/03/18 • 16:01 | UPD 13/03/18 • 16:01

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, Δυτικής Αττικής. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις οποίες καλούνται να καλύψουν με εξαντλητικές ώρες εργασίας. Αποτέλεσμα; Μια εργαζόμενη να μεταφερθεί, πριν από λίγες ημέρες εσπευσμένα σε εφημερεύων νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Οι καταγγελίες αυτές γνωστοποιήθηκαν και στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου. Οπως, αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αττικής «Από τέλος Δεκεμβρίου δεν υπάρχει παθολόγος και ο καρδιολόγος επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα το Παράρτημα Δυτικής Αθήνας, στο οποίο υπάρχουν σήμερα 150 περιθαλπόμενοι». Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων, το Παράρτημα δεν καλύπτεται από κανέναν γιατρό απόγευμα και βράδυ, ενώ στη Πτέρυγα Α΄ με 41 ασθενείς εργάζονται: στην πρωινή βάρδια η προϊσταμένη με μία νοσηλεύτρια, στην απογευματινή μία νοσηλεύτρια, το ίδιο και στη βραδινή βάρδια.

«Μετά τη μετεγκατάσταση του Θεραπευτηρίου Παίδων Σκαραμαγκά (Οκτώβριος 2017) η κατάσταση έχει επιδεινωθεί διότι προσωπικό από το Παράρτημά μας εξυπηρετεί και τους περιθαλπόμενους του Σκαραμαγκά», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, άμεση χρηματοδότηση των προνοιακών μονάδων.
Δραματική, όμως, είναι και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Μονάδες Υγείας στην Κεφαλλονιά. Οπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, «το Νοσοκομείο Ληξουρίου βρίσκεται μισό βήμα πριν από το λουκέτο. Το Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί με το 45% της δύναμης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και ειδικά στο Γ.Ν. Κεφαλλονιάς, γεύονται επιθετικές και σκληρές εργασιακές πολιτικές».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα χειρουργεία του Γ.Ν. Κεφαλλονιάς θα κλείσουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των «ρουσφετολογικών μετακινήσεων προσωπικού», αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, περιγράφοντας το χάος που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού, αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τους σεισμούς του 2014, δεν γίνεται καμία αναγκαία συντήρηση ενώ ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι «πεπαλαιωμένος και επικίνδυνος».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου