Συνεχίζεται ο ιερός πόλεμος για το κτήμα Προμπονά

07/03/18 • 15:28 | UPD 07/03/18 • 15:29

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου για τη δικαιοδοσία του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά στην Αθήνα.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ώστε να «απαντήσει» ενδεχομένως και με τη λήψη σκληρών μέτρων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην παρέμβασή του να μετατραπεί το παρεκκλήσι σε «Κάθισμα» της Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης.

Στο σκηνικό έντασης που έχει διαμορφωθεί προστέθηκε και η ενέργεια του επισκόπου Αμορίου, Νικηφόρου, ηγούμενου της Μονής Βλατάδων (ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) να ανοίξει, την περασμένη Παρασκευή, με δικαστικούς επιμελητές τον σφραγισμένο ναό και να τελέσει την Ακολουθία των Β. Χαιρετισμών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια της Ιεράς Συνόδου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε συνάντηση με δικηγόρους και ιεράρχες και συζήτησαν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εξετάστηκε ο τρόπος αντίδρασης στην «αντικανονική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Ελλαδική Εκκλησία αυτή ενέργεια, αλλά και το ενδεχόμενο να ληφθούν, πέραν από νομικά μέτρα, και άλλα, όπως είναι η άρση των αποσπάσεων των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας από τις μητροπόλεις του Θρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως σήμερα την Ιερά Σύνοδο για να ενημερώσει τους συνοδικούς μητροπολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

Η διαμάχη μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου ξέσπασε όταν ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποδέχτηκε με συμβολαιογραφικές πράξεις ως δωρεά από την επιτροπή κληροδοτήματος το ναό του Αγίου Γεωργίου, στο κτήμα Προμπονά, τη λειτουργία του οποίου ανέθεσε στη Μονή Βλατάδων ως Κάθισμα αυτής. Αυτό και μόνο αποτέλεσε αιτία «πολέμου» για την Ελλαδική Εκκλησία, κύκλοι της οποίας από την αρχή έκαναν λόγο για μια «παράνομη και αντικανονική ενέργεια», αλλά και για μια επιχείρηση εισπήδησης σε εκκλησιαστικό χώρο δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής.

Αποφασισμένος ο κ. Ιερώνυμος να μη δεχτεί καμία παρέμβαση στα της Ελλαδικής Εκκλησίας, ήδη έχει προσφύγει στα δικαστήρια, με αγωγή κατά του Φαναρίου αλλά και κατά της επιτροπής.

Σύμφωνα με την αγωγή της Αρχιεπισκοπής, με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου