«Σε τουρκικό έδαφος η σύλληψη των Ελλήνων»

Στην φυλακή και χωρίς χρονοδιάγραμμα οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

06/03/18 • 20:23 | UPD 06/03/18 • 20:23

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτων στον Έβρο από Τούρκους την περασμένη Πέμπτη. 

Η Τουρκία «παίζει ένα παιχνίδι» καθυστερήσεων με την Ελλάδα καθώς, μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες και δεν έχει οριστεί η δίκη τους, κάτι που σημαίνει πως οι δύο στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να κρατούνται  στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από ημέρες ως και μήνες. Ως την ολοκλήρωσή της ανεξάρτητα απ’ την όποια απόφαση του δικαστηρίου οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα είναι υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης οι οποίες είναι κλειστού τύπου και εκεί είναι ενδεικτικό ότι κρατείται και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Εκεί δηλαδή κρατούνται εχθροί του “Σουλτάνου” της Άγκυρας και αυτό ίσως λέει πολλά…

Η ποινή που αντιμετωπίζουν με τις έως τώρα κατηγορίες οι δυο στρατιωτικοί στη χειρότερη για τους ίδιους περίπτωση είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα τους επιβληθεί μια ποινή δύο ετών αλλά θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Στην περίπτωση που προστεθεί και η κατηγορία της κατασκοπίας οι ποινές ξεπερνούν τα 10 και τα 15 έτη και δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Μια τέτοια κατηγορία αλλάζει τα δεδομένα και για τους δυο στρατιωτικούς, αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Έκτη ημέρα μετά το επεισόδιο και ακόμη όλα δείχνουν ότι βρίσκονται στην αρχή. Η υπόθεση όχι απλά δεν επιλύεται αλλά καθυστερεί. Άγνωστο πως θα θελήσει η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί το γεγονός, προς το παρόν, επισήμως, κανείς δεν τον συνδέει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο όλοι βλέπουν ότι η Άγκυρα αναζητά παντού ευκαιρίες να προωθήσει τα όποια συνφέροντά τους.

«Σε τουρκικό έδαφος η σύλληψη των Ελλήνων»

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να φέρνουν στο φως στοιχεία για την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Haberler», η σύλληψη των Άγγελου Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ) «έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος«.

Στο μεταξύ, στην διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Στρατοχωροφυλακής στην Άγκυρα στέλνουν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για ενδελεχή έλεγχο, οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με την Milliyet.

Tα κινητά του υπολοχαγού, Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη εστάλησαν στα κεντρικά της τουρκικής χωροφυλακής, στην Άγκυρα, για ψηφιακό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί, αν οι δύο Έλληνες προσπάθησαν να καταστρέψουν φωτογραφίες ή βίντεο, λίγο πριν πέσουν στα χέρια των Τούρκων, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στις τουρκικές Αρχές, το λόγο ώστε να στοιχειοθετήσουν και την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος τους, αναφέρει η Milliyet στο δημοσίευμα της.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ελέγχονται για την απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων, θα διαμορφωθεί και το κατηγορητήριο της δίκης.

Παρέμβαση Κομισιόν

Την ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο αξιωματούχων του ελληνικού στρατού, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο. «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της.

Η μαρτυρία του πατέρα του Έλληνα στρατιωτικού

Tη Δευτέρα οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο, επισκέφθηκαν τα παιδιά τους στις φυλακές στην Αδριανούπολη.

Ο πατέρας του λοχία ΕΠΟΠ, Δημήτρη Κούκλατζη μίλησε για την κατάσταση των δύο στρατιωτικών και για τις συνθήκες κράτησης: «Ελπίζω οι αρμόδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει ώστε σύντομα να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας. Χθες το μεσημέρι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας, τον Δημήτρη και τον Άγγελο, οι δύο οικογένειες, από κοντά σχετικά, την ώρα του επισκεπτηρίου, στις φυλακές Αδριανουπόλεως.

Βρήκαμε τα παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και με το φρόνημα υψηλό, γεγονός που μας εντυπωσίασε. Με τη συζήτηση διαπιστώσαμε ότι αντιμετώπισαν με μεγάλη γενναιότητα το περιστατικό όπως αντιμετωπίζουν και την κράτησή τους, γεγονός που σαν γονείς μας κάνει και εμάς πάρα πολύ υπερήφανους.

Να σημειώσω ότι και η φροντίδα της φυλακής προς το πρόσωπό τους είναι πολύ καλή. Ας ευχηθούμε όλοι, οι αρμόδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει, ώστε σύντομα να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας από κοντά και να  μην τους μιλάμε με τηλέφωνο πίσω από το τζάμι της φυλακής».

Καμμένος: Είναι θέμα και της Ε.Ε.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ ήρθε το πρωί της Τρίτης η πρώτη δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απέδωσε το «παραμεθόριο επεισόδιο στο γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών» . Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού».

«Είναι θέμα της ΕΕ η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων-Ευρωπαίων στρατιωτικών και η άρνηση του Τούρκου εισαγγελέα να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στην Τουρκία, αλλά να κρατηθούν στο ελληνικό προξενείο, και όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός.

«Η σύλληψή τους σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο που συνήθως λυνόταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας» επισήμανε ο κ. Καμμένος.

Αυτές είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται

Εικόνες από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες φυλακές είναι πρόσφατα ανακαινισμένες ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές της Τουρκίας. Οπως ειπώθηκε  επίσκεψη σε κρατούμενο των φυλακών, επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

ΕΔΕ από το Πεντάγωνο για την σύλληψη

Νέα διάσταση παίρνει το «θρίλερ» με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η εκπομπή «Live News»  στο Epsilon, το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψή τους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως «κόπηκαν» οι σχέσεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Δεν εκδίδεται ο δεύτερος από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής

Την ίδια ώρα «λάδι» στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έρχεται να ρίξει και η απόφαση να μην εκδοθεί ούτε ο δεύτερος από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί λίγο πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Αρνητική πρόταση κατά της έκδοσής του έκανε νωρίτερα και η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία εκζητείται.

Νωρίτερα πήρε το λόγο ο ίδιος ο Naci Ozpolat, 48 ετών:  «Με ζητάει η Τουρκία  επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις  που έγιναν όσο εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία».

Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).