Σκηνικό κρίσης

Τουρκική ενέδρα στον ‘Eβρο για δυο Έλληνες στρατιωτικούς

03/03/18 • 08:53 | UPD 03/03/18 • 08:56

H σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο από τις δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής προσθέτει άλλη μια αρνητική ψηφίδα στο δύσκολο παζλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο χειρισμός από την Τουρκία ενός επεισοδίου -το οποίο χαρακτηρίζεται σύνηθες στα σύνορα- με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ενεπλάκη η τουρκική Δικαιοσύνη, προκαλεί υπόνοιες ότι η Αγκυρα στήνει νέο σκηνικό κρίσης και ότι η σύλληψη των δυο Ελλήνων ενδέχεται να συνδεθεί με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή κοντά στις Καστανιές του ´Εβρου καθώς την ώρα της περιπολίας τους, σύμφωνα με το ΓΕΣ, πέρασαν κατά λάθος στα τουρκικά εδάφη. Ο υπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κουκλατζής βρίσκονται στα χέρια των τουρκικών αρχών και είναι άγνωστο πότε θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη, σε αντίθεση με παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν στα σύνορα και λύνονται σε επίπεδο στρατιωτικών μονάδων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, οι στρατιωτικοί κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή. Οπως ανέφερε η εφημερίδα, δεν αφέθησαν ελεύθεροι για να μην χαθούν αποδεικτικά στοιχεία των κινητών τους κι επειδή υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εντόπισαν τους Ελληνες στρατιωτικούς εντός τουρκικού εδάφους και τους συνέλαβαν με την απειλή των όπλων. Αμέσως τους αφόπλισαν και οι Ελληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής. Εκεί, αφού έγινε η αρχική ανάκριση, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας ζήτησε την άμεση προφυλάκισή τους με την κατηγορία της «απόπειρας κατασκοπείας και παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή». Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το αν γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, έκανε λόγο για «συνωμοσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια, που δεν είναι άξια σχολιασμού», χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Ελληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές». Προσέθεσε, δε, ότι οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας. Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Πάντως, σχεδόν σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο θέμα με τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς, σχολιάστηκε το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έδωσε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, επικαλούμενη την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι πως η τουρκική Δικαιοσύνη μπορεί να καθυστερήσει όλη τη διαδικασία ως αντίποινα για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα από το 2016 και η Αγκυρα τους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η κατάθεση

Στην κατάθεσή τους στο τουρκικό δικαστήριο οι δυο στρατιωτικοί φέρεται να ανέφεραν πως στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, πως είδαν κάποια ίχνη πάνω στο χιόνι, άρχισαν να τα ακολουθούν και εκεί έχασαν τον προσανατολισμό τους. Παραδέχθηκαν πως κατέγραψαν κάποιες εικόνες για να τις δείξουν στους ανωτέρους τους. «Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο στρατιώτες. Ο υπολοχαγός του Στρατού Ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι «κατά τις 10.30 την Πέμπτη βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Οταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».
Οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η ένσταση των δικηγόρων, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα εξεταστεί την ίδια ημέρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έδωσαν μεγάλη προσοχή στο θέμα. Μόνο οι ανταποκριτές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα έστελναν την ανακοίνωση του ΓΕΣ. Δηλαδή, για περίπου 24 ώρες δεν είχε ενημερωθεί κανείς για τη σύλληψη των Ελλήνων.

Από χθες το μεσημέρι το κλίμα άλλαξε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί πως ο εισαγγελέας Αδριανούπολης πρότεινε οι 2 στρατιωτικοί να δικαστούν με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet τόνισε πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν φόβοι στην Ελλάδα για πιθανότητα προσπάθειας ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Γνώστες των εξελίξεων πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ωρες αγωνίας για τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Το δικό τους γολγοθά ζουν, από το μεσημέρι της Πέμπτης οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα μείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τη Δευτέρα στην Τουρκία. Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, Αγγελος Μητρετώδης, από την Καστοριά και ο 30χρονος λοχίας ΕΠΟΠ, σκαπανέας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής, από την Ορεστιάδα, είναι και οι δύο στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Εβρου, με έδρα την Καβύλη. Εδώ και 48 ώρες δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους, οι οποίες αγωνιούν, με τα τηλέφωνά τους να έχουν πάρει φωτιά από γείτονες, συγγενείς και φίλους..
Σ

ε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ε.Τ.» με συγγενή του λοχία Δημήτρη Κουκλατζή, η ανησυχία της οικογένειας είναι φανερή, ωστόσο -όπως λένε- περιμένουν τις εξελίξεις. «Είμαστε με τους αρμοδίους που διαχειρίζονται την κατάσταση και περιμένουν καρτερικά την απελευθέρωση των παιδιών. Δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω», είπε.
Συγκλονισμένος ο πατέρας του λοχία μίλησε στο Πρώτο Θέμα: «Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας. Πιστεύουμε στον Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

Πάιατ: «Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις»

Την ανησυχία του για ένα «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια «ακούσια αντιπαράθεση», όπως τη χαρακτήρισε, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους, στις Καστανιές Εβρου, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός διπλωμάτης, και μετά από «βροχή» ερωτήσεων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε πως ένα ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, ενώ καθησύχασε λέγοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Τι έγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν από το πρωί χθες την είδηση για το περιστατικό στον Eβρο με τους δύο Eλληνες στρατιωτικούς, αφήνοντας υπόνοιες σχετικά με την αναφορά των ελληνικών ΜΜΕ πως έχασαν τον δρόμο.
«Οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που “χάθηκαν” συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις», έγραφε στην ιστοσελίδα της η «Χουριέτ», υπογραμμίζοντας ότι η «ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι μεγάλη τους τελευταίους μήνες».

Το πρακτορείο Dogan δημοσιοποίησε και τα ονόματα των δύο Ελλήνων, ταυτόχρονα με την είδηση της κράτησής τους. Oπως ανέφερε, οι δύο συλληφθέντες είναι ο ανθυπολοχαγός Aγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης. Τα τουρκικά μέσα δημοσίευσαν και βίντεο από τη μεταγωγή των δύο Ελλήνων στο δικαστήριο.

Η Χουριέτ μετέδιδε την είδηση κάνοντας και αναφορά στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 στη γείτονα χώρα –αποφεύγοντας πάντως να συνδέσει άμεσα τα δύο γεγονότα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούσαν από χθες το πρωί το θέμα με προσοχή, ενημερώνοντας πως οι δύο Eλληνες στρατιωτικοί θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Παράλληλα, παρέθεταν την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, μεταφέροντας στο κοινό τους πως «οι δύο στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (η ανακοίνωση του ΓΕΣ είναι πολύ προσεκτική στο συγκεκριμένο σημείο)». Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü και το ΝTV, ο υπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μια μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης για την καταγραφή των στοιχείων τους και στη συνέχεια στο δικαστήριο.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου