Πάιατ: Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

02/03/18 • 19:14 | UPD 02/03/18 • 19:18

«Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

«Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» επισήμανε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα εξέφρασε το φόβο του για μια «ακούσια αντιπαράθεση» όπως την χαρακτήρισε, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή»

Παρόλ’ αυτά στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως επεσήμανε, «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».

Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας με νόημα πως «κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο πρέσβης.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που είχαν διαρρεύσει μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι ενώ δεν επιθυμεί να παρεμβαίνει σε εσωτερικά ελληνικά ζητήματα, οι αμερικανικές αρχές (δηλαδή το FBI) ερευνούν μόνο παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου.