Κατά κύματα φτάνουν οι Τούρκοι στα νησιά για να ξεφύγουν από τον Ερντογάν

21/02/18 • 08:37 | UPD 21/02/18 • 08:37

Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά οι 17 Τούρκοι πολίτες που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά οι 17 Τούρκοι πολίτες που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Είναι η τρίτη -επίσημα- βάρκα που φτάνει μέσα σε δύο μήνες από τη Σμύρνη και μεταφέρει τουρκικές οικογένειες, ενώ περίπου 2.000 Τούρκοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας το 2017.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τουρκικές μεταναστευτικές ροές θα ενταθούν και αυτό σχετίζεται με τις σταδιακές αποφυλακίσεις που έχουν ξεκινήσει από την τουρκική Δικαιοσύνη.

«Φοβόμαστε για τη ζωή μας», φαίνεται να δήλωσαν όλοι στις καταθέσεις τους στους αστυνομικούς, ενώ υποστήριξαν ότι ήταν ανάμεσα στους 20.000 πρώτους φυλακισμένους από την κυβέρνηση Ερντογάν, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016. Οικογένειες με παιδιά είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Τούρκοι που έφτασαν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στην παραλία «Πούντα» των Οινουσσών.

Πρόκειται για 4 γυναίκες, 6 παιδιά και 7 άνδρες, οι οποίοι είναι δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά την άφιξή τους στις Οινούσσες, οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο και παρέμειναν εκεί μέχρι να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση και σήμανσή τους. Εκεί κατέθεσαν το αίτημα του πολιτικού ασύλου, το οποίο σε πρώτη φάση εγκρίθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και παρέλαβαν το πολύτιμο τρίπτυχο έγγραφο το οποίο τους επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να ταξιδέψουν με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» και να φτάσουν στον Πειραιά, όπου στη συνέχεια θα ενεργοποιήσουν τη δεύτερη φάση εξέτασης του αιτήματός τους.

Ακόμα δύο βάρκες με 17 και 32 Τούρκους πολίτες έχουν διασωθεί από άνδρες του Λιμενικού στις 6 Ιανουαρίου και στα μέσα Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Και στις τρεις περιπτώσεις το Λιμενικό δεν ανακοίνωσε την καταγωγή των Τούρκων, αλλά αυτό έγινε γνωστό μετά από πληροφορίες.

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά αλλοδαπών προέβησαν πρωινές ώρες στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου», ανέφερε το Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα μια 37χρονη μητέρα και τα δύο της παιδιά, αγόρια 11 και 3 ετών, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο και να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η οικογένεια επιχείρησε να φύγει από την Τουρκία, καθώς κινδύνευε από τις διώξεις του Ερντογάν, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου