Ζητά αποκλιμάκωση και ευελιξία

To μήνυμα του ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Σκόπια για Ιμια και ονομασία

15/02/18 • 14:30 | UPD 15/02/18 • 15:27

Για τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο ενημερώθηκαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλντενμπεργκ ρωτήθηκε για το θέμα.

 «Συζήτησα και με τον Έλληνα και με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας για το περιστατικό στο ανατολικό Αιγαίο. Ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής. Καλωσόρισα το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν απευθείας μεταξύ τους προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον και τους ενθάρρυνα να το κάνουν και στο μέλλον. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε και για το θέμα των Σκοπίων: «Είχαμε αποφασίσει στη Σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η FYROM θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του θέματος της ονομασίας της χώρας», υπενθύμισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Στην επίσκεψή μου στα Σκόπια πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός Ζάεφ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ευελιξία από πλευράς του. Μίλησα και με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θέλω να προκαταβάλλω τις εξελίξεις. Ελπίζω ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε λύση για το θέμα αυτό που μετράει ήδη 20 χρόνια», κατέληξε ο γ.γραμματέας του ΝΑΤΟ.