Νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τις ακτινοθεραπείες – Τι αλλάζει

14/02/18 • 19:02 | UPD 14/02/18 • 19:02

Μεγάλη μάχη για τις θεραπείες τους θα δώσουν οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες.

Πέρα από τη μεγάλη δυσκολία της αρρώστιας, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει έγκριση από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) για «στερεοτακτική ακτινοχειρουργική/ακτινοθεραπεία» και μετά να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους, διαφορετικά δεν θα τους αποδίδεται η δαπάνη από τον Οργανισμό.

Στο σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται πως «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

«Οι ασφαλισμένοι λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους εκτελούν την ανωτέρω ιατρική πράξη προγενέστερα της απόφασης του ΚΕΣΥ και εν συνεχεία προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και τη θετική απόφαση του ΚΕΣΥ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τους αποδοθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην εν λόγω ιατρική πράξη».

Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα εισάγει πλέον τις περιπτώσεις στο Δ.Σ. προκειμένου να αποδίδεται εκ των υστέρων η δαπάνη στον ασφαλισμένο. Και αυτό παρά το γεγονός το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε δύο μήνες περίπου προκειμένου να χορηγηθούν οι σχετικές άδειες.

Όμως σε νεότερη ανακοίνωση, ο ΕΟΠΥΥ, διευκρίνισε πως σε εξαιρετικές και ιδιαίτερα επείγουσες περιπτώσεις, κατ’ εξαίρεση θα αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο.