Αναλαμβάνουν δράση οι ΗΠΑ

Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα εξαιτίας Ιμίων και Κύπρου

14/02/18 • 16:32 | UPD 14/02/18 • 17:38

 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα  Τζέφρι Πάιατ ταξιδεύει αύριο και μεθαύριο στην Τουρκία για συνομιλίες που έχουν να κάνουν με τα «θερμά» επεισόδια σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο Τζέφρι Πάιατ, όπως ανακοινώθηκε θα βρεθεί στην Τουρκία στις 15 και 16 Φεβρουαρίου και  στην Άγκυρα θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.

Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί επίσης και η «φιλόδοξη», όπως χαρακτηρίζεται από την αμερικανική πρεσβεία, ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ. Βέβαια είναι δεδομένο ότι η κρίση των τελευταίων ωρών δεν πρόκειται να περάσει ασχολίαστη από τους Αμερικανούς.

Η Χουριέτ, σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι την προσοχή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα «τραβάει» η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, υπήρξαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία «ο Αμερικανός πρέσβης θα επισκεφτεί την Άγκυρα και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο»», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατυχήματα» στο Αιγαίο

Ο Αμερικανός πρέσβης πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη στους Δελφούς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πιθανή πρόκληση «ατυχημάτων» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Όσον αφορά δε, το ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πάιατ, σχετικά με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης αλλά και της απόφασης του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και ανέδειξε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

O Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ με την κυβέρνηση Τραμπ στο ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξουν αλλαγές, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια ισχυρή Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com , o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.